Sport 17.06.2024.

SKANDAL: Fudbalski savez tzv. Kosova tužio Srbiju u UEFA

ČITANJE: 2 minute

Nakon meča Srbije i Engleske u prvom kolu grupe C na Evropskom prvenstvu dogodio se veliki skandal, a u glavnoj ulozi bio je albanski novinar Arlind Sadiku. Naime, on je po završetku meča rukama prikazivao “albanskog orla”. Odmah je reagovao Fudbalski savez Srbije i uputio protestnu notu UEFA da se pomenutom “novinaru” oduzme akreditacija.

Nakon što je UEFA pokrenula istragu protiv njega, oglasio se i Fudbalski savez tzv. Kosova.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Fudbalski savez Kosova* obaveštava javnost da je zvanično reagovao kod UEFA zbog prikazivanja zastava, slogana i povika srpskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova tokom utakmice Srbija – Engleska, u okviru Euro 2024.

Neprekidno prikazivanje takvih poruka i povika na jednom veličanstvenom događaju kao što je Euro 2024 je nerazumno i apsurdno. Kroz takve povike se dokazuje mržnja koja se širi u javnom mnjenju u Srbiji prema svojim susedima.

FFK je u žalbi koju je podnela sa neophodnim dokazima UEFA-i, zahtevala stroge disciplinske mere protiv Fudbalskog saveza Srbije, kao povratnika u ovakvim slučajevima.

Istovremeno, tražimo budnost od organizatora kako bi se izbeglo prikazivanje ovakvih transparenata na narednim utakmicama, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UEFA.

Povici protiv države Kosova na velikom događaju kao što je Euro 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju, ionako krhku, bezbednost regiona.

Fudbalski savez Kosova stoji čvrsto u odbrani vrednosti fudbala i promociji onoga što UEFA predstavlja: jedinstvo, inkluziju i strast prema fudbalskoj igri, ali istovremeno odlučno brani i dostojanstvo države, koja je stvorena s mnogo truda i žrtava.

Pozivamo UEFA da ljudi sa ponašanjem i filozofijom mržnje prema jednom narodu i državi nemaju mesto na fudbalskim arenama.

Fudbal i događaji kao što je Euro 2024 ne smeju služiti šovinistima i rasistima za promociju govora mržnje.”

Oznake: EURO 2024, Srbija, UEFA