Vijesti 14.01.2016.

Skandal: Juče mu produžili pritvor, danas ga imenovali za ministra!

ČITANJE: 1 minuta
bakir ministar
Centralna izborna komisija BiH (CIK) danas je donijela odluku da kandidat Stranke za bolju budućnost (SBB) Bakir Dautbašić ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje na poziciju ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH.

Portparolka CIK-a Maksida Pirić je, na pitanje da li je CIK uzeo u obzir činjenicu da je Dautbašić u pritvoru, rekla da CIK vrši provjere da li je je kandidat registrovani birač, da li ima zabranu na kandidovanje i da li je u sukobu interesa.

-Izvršenim provjerama to se nije utvrdilo i on je prošao provjere – kazala je Pirić.

Zahtjeve za provjeru da li Dautbašić ispunjava uslove za kandidaturu, CIK-u je 12. januara uputio predsjedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Isti zahtjev, Zvizdić je uputio i Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), koja je Dautbašića i Bilsenu Šahman, visoke funkcionere Stranke za bolju budućnost (SBB) uhapsila 11. januara zbog sumnje da ometaju rad pravosudnih institucija u slučaju Keljmendi.

Sud BiH je juče Dautbašiću, koji je godinama bio sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH i Šahmanovoj odredio jednomjesečni pritvor.

Damir Bećirović iz Demokratske fronte (DF), koja je nedavno napustila vlast na državnom nivou, ocijenio je da je odluka CIK-a nevjerovatna i da se “u ovoj državi može sve očekivati”.

-Gradonačelnici nekih gradova su ratni zločinci, pa je za očekivati da i minsitri ministarstva vode iz pritvora- kazao je Bećirović

(Kurir)

Oznake: Denis Zvizdić