Svijet 28.05.2021.

SKANDAL: Raniji glavni stručnjak za NLO optužuje Pentagon da želi da ga ućutka

ČITANJE: 3 minute

Luis Elizono, nekada se nalazio na čelu Pentagonovog programa za naprednu identifikaciju pretnji u vazdušnom saobraćaju. Danas ova institucija pokušava da ga prikaže kao neuračinjivog, jer kako kaže, želi da svetu otkrije njene zlonamerne aktivnosti.

Optužba ovog uzbunjivača koja je privukla najviše pažnje jeste ta da Pentagon pojavama naobjašnjivih objekata u vazdušnim prostorima, verovatno NLO, daje preveliki značaj i obmanjuje mnjenje da bi oni mogli da ozbiljno ugroze ljudsku vrstu, prenosi nova.rs.

On u izveštaju koji je napisao navodi kako njegova agencija protiv njega vodi kampanju dezinformacijama.

Zbog toga je podneo žalbu generalnom inspektoru odseka za odbranu tvrdeći da su u agenciji postojale zlonamerne aktivnosti, neprofesionalno ponašanje i drugi prekršaji, navodi Gardijan.

Navodi i da je jedan visoki zvaničnik otišao toliko daleko i pretio da će ljudima reći kako je on lud, što bi potencijalno moglo da ugrozi njegovu bezbednost.

„Odgovorio sam mu, rekao sam mu da protiv mene može da pokuša da uradi šta god mu se prohte, ali da nisam mentalno oštećen, niti sam ikada prekršio svoju zakletvu“, rekao je Elizondo i dodao da se plaši odmazde od strane zvaničnika.

Ovi ataci na njega ga nisu iznenadili, a njihov uzrok vidi u tome što bi za mesec dana trebalo da izađe njegov dugo očekivani izveštaj o neidentifikovanim vazdušnim pojavama. Kako je rekao, neobjašnjivi objekti na nebu evoluiraju daleko dalje od naučne fantastike, ali ne bi trebalo da se posmatraju kao stvarne pojave koje mogu predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Ovo se kosi sa narativom vlasti, te je tako i američki senator Marko Rubi gostujući u emisliji 60 minuta upozoravao na ove pojave.

„Želim da to shvatimo ozbiljno“, rekao je on.

Kancelarija generalnog inspektora koji vodi ovaj slučaj, nije želela da iznosi detalje o o statusu Elizondove žalbe, iako je njegov pravni tim rekao da će ona biti uzeta u razmatranje u junu.

„Manipulišu informacijama o njemu“

U žalbi je Elizondo takođe optužio predstavništvo Ministarstva odbrane, jer kako kaže, pokušava da ga diskredituje obmanjujućim informacijama o njemu.

„Oni su dali te netačne podatke o meni nekim blogerima, i onda su oni širili intermetom informacije kako ja nikada nisam ni radio u Pentagonu, te da nikada nisam bio uključen bilo kakva ispitivanja“, žali se Elizondo.

„To je rezultiralo time da ljudi po internetu počnu da me blate i pričaju da sam falcifikator“, dodaje.

Otkako se povukao iz Pentagona javno insistira na tome da Vlada prizna svoje interese i da posveti više pažnje ovim istraživanjima.

Šta smo poslednje saznali o NLO-u?

Pentagon je pre nešto više od mesec dana potvrdio autentičnost celog niza fotografija i videozapisa neidentifikovanih letećih objekata koje je snimila američka mornarica, a koji su procurili u javnost.

Fotografije i videozapise predmeta u obliku trougla koji trepću i kreću se kroz oblake snimili su pripadnici mornarice, rekla je portparolka Pentagona Su Gof u izjavi za CNN.

Takođe je potvrdila da je osoblje mornarice napravilo i fotografije troje drugih neidentifikovanih letećih objekata – jednog u obliku kugle, drugog u obliku žira i jednog okarakterisanog kao „metalni balon“.

Šta je NLO?

Iako se u javnosti takva misteriozna viđenja uglavnom nazivaju NLO-ima, što znači neidentikovani leteći objekti, savremeniji izraz koji se koristi u američkim obrambenim i obaveštajnim krugovima je UAP, odnosno neidentifikovani vazdušni fenomeni.

NLO-i se u ozbiljnim krugovima uglavnom doživljavaju kao tema koja se povezuje sa teorijama zavjere o vanzemaljcima i pop kulturom. No UAP-ove, dokumentovana viđenja pojava koje ni vojni ni naučni posmatrači ne mogu lako identifikovati, obaveštajna zajednica shvata vrlo ozbiljno.

(SB)

Oznake: NLO, Pentagon