Region 24.11.2020.

SKANDAL U HRVATSKOJ: Hakeri ukrali podatke za 47.000 korisničkih računa

ČITANJE: 1 minuta

Podaci više od 47.000 korisničkih računa sa domenom koji završava na “.hr” procurili su u Hrvatskoj, pri čemu je lozinka za čak više od 24.000 korisnika dostupna u čistom tekstualnom obliku, piše u izvještaju Karnet Nacionalnog CERT-a.

Za kolekciju baza se vjeruje kako je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa, piše N1.

“Međutim, kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna te je se moglo slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te se počne dijeliti putem privatnih Telegram i Discord kanala.

“Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputama Nacionalnog CERT-a. Tijekom narednih dana, Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun”, objavili su iz CERT-a.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: hakeri, Hrvatska