Vijesti 04.06.2019.

KASARNA OSBIH U PALAMA: Vojnici Trećeg RS puka natjerani da skinu grb Nemanjića

ČITANJE: 2 minute

Skandal u Oružanim snagama BiH. Od pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u kasarni u Palama, traženo je da sa uniforme skinu grb Nemanjića – saznaje naša Televizija. Da stvar bude još gora, sa ulaza je skinuta tabla s nazivom kasarne “Miloš Obilić”.

Unutar vojnog kompleksa situacija još gora, hangari prokišnjavaju, tenkovi, kamioni izloženi zubu vremena. Kome smetaju srpska obilježja i nazivi?

Od pojedinih pripadnika OS BiH u kasarni “Miloš Obilić” u Palama saznajemo za šikaniranje mladih vojnika pripadnika Trećeg pješadihjskog Republika Srpska puka, koji su bili primorani da skinu obilježje te jedinice, amblem sa krunom Nemanjića.

To je tek djelić onoga što se dešava unutar ovog vojnog kopmpeksa.

Incident se desio u aprilu kada su ih na ulazu u kasarnu “Miloš Obilić”, osioni bošnjački oficiri i podoficiri primorali da sa lijevog ramena uklone obilježja koja baštine tradiciju VRS.

Čim je saznao za nemili događaj, srpski general Gojko Knežević stao je u zaštitu vojnika koji su kao pripadnici Trećeg pješadijskog puka iz Banjaluke prekomandovani u Pale.

– Oni su pripadnici puka i imaju pravo da nose i nosiće obilježje Trećeg pješadijskog Puka. Sada je preostalo da vidimo čime su se to lica rukovodila kada su to zahtjevala. Mislim da su bošnjačke nacionalnosti i sama će istraga pokazati ko su – kaže general Gojko Knežević, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Oficirima kojima na uniformi vojnika smeta grb Nemanjića, očigledno je zasmetao i naziv kasarne.

Već duži period na ulazu u vojni kompleks u Palama, nema ploče s imenom objekta “Miloš Obilić”.

I to nije prvi put da ga neko sklanja. Umjesto table, kao privremeno rješenje postavljen je izblijedjeli bilbord.

Objašnjenje koje su iz komande kasarne dostavili u Zajednički štab Oružanih snaga, još blijeđe.

– Upoznat sam i s tim da je prilikom izvođenja radova sa tog zida pala ploča sa nazivom kasarne i naložćio sam da ista takva bude postavljena. Neprimrjeren je bilo koji drugi način obilježavanja nego onako kako je kasarna bila obilježavana i prije nego se dogodilo. Računam da će to biti tavršenio u narednih 15-ak dana – ističe general Knežević.

Urušeni krovovi, drveće i šiblje izniklo iz oronuilih hangara, zapuštena infrastruktura najkraći je opis stanja u kome se nalaze objekti i oklopno-mehanizovana sredstva koja su OS BiH naslijedile od Vojske Srpske 2006. godine.

Oruđe kojim je u ratu odbranjena Srpska ide u “staro gvođe”, a novca u OS BiH nema ni za održavanje perspektrine imovine.

(RTRS)