Vijesti 07.05.2016.

“Skandalozan govor Davutoglua u Banjaluci”

ČITANJE: 2 minute
20160507_2_16591059_9801489_Web
Turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu veličao je danas u Banjaluci neousuđenog ratnog zločinca Aliju Izetbegovića i tako potvrdio da je generator sukoba na Balkanu, izjavio je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.
Galijašević je istakao da je Davutoglu svojim neprikladnim govorom na otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci potvrdio da je generator svih sukoba na Balkanu.

Davutoglu je na današnjem otvaranju Ferhadije u Banjaluci veličao djelo Alije Izetbegovića – ogledano u jedinstvenoj BiH koju kao tekovinu treba očuvati, navodio da je ova džamija, kao i drugi objekti, zajednička kulturna baština, a u obraćanju okupljenima poručio da je uz njih svih 78 miliona Turaka, da su Turci “bili ovdje, da su sada ovdje i da će biti zauvijek”.

On je dodao da nije uopšte dobro što je dolazio u Banjaluku, prenijela je RTRS.

Galijašević smatra da je Davutoglu, naime, održao jedan potpuno neprikladan govor veličao neosuđenog ratnog zločinca Aliju Izetbegovića, u kome se pozivao na 80 miliona Turaka, u kome smo mogli čuti kako je on obnovio sve džamije, kako je uradio sve dobro, kako je sve Bošnjake on spasio, kako se zalagao…

Reagujući na govor odlazećeg turskog premijera, Galijašević je ocijenio dobrim to što je takva osoba uklonjena sa čela Vlade Turske, ali da nije dobro što je dolazio u Banjaluku sa svojim, jedinim nedostojnim govorom prilikom otvaranja Ferhadije.

“To je govor koji se nije uklopio u druge govore, niti je podržan na bilo koji način”, rekao je Galijašević procijenivši da se čak 95 odsto njih nije složilo sa takvim pristupom.

On je podsjetio da je Davutoglu utemeljivač neoosmanizma, što se može videti kroz njegovu knjigu “Strateška dubina: međunarodni položaj Turske”, te da je sve vrijeme pokušavao da vrati Tursku u neoosmanski poredak.

Galijašević je istakao da je Davutoglu održao govor u kojem je svojim radikalizmom nastojao da isprovocira političke strukture Republike Srpske, nadajući se da će taj govor ođeknuti do Turske, gdje je i smijenjen, te ocijenio da je turski premijer u ostavci na otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjaluci rješavao probleme svog statusa u Turskoj.

“Njegovo kašnjenje, ponašanje, njegov dolazak, pokazalo se, bio je vrlo štetan i po bezbjednost i po odnose Srba i Bošnjaka”, rekao je Galijašević.

(Mondo, agencije)