Vijesti 15.01.2016.

Sramotno: Čuveni slikar Jovan Bijelić ni spomenik nema?!

ČITANJE: 1 minuta
Jovan-BijelicNačelnik opštine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić najavio je da će ova opština u beogradskoj Aleji velikana podići spomenik čuvenom slikaru Jovanu Bijeliću, rođenom u ovom krajiškom gradiću.

U izjavi za opštinski portal bosanskipetrovac.gov.ba, Hujić je izrazio zaprepaštenje time što jedna od najvećih velikana našeg slikarstva, koji je preminuo još 1964. godine, ni danas danas nema podignut nadgrobni spomenik.

– Bio sam pomalo zaprepašten onim što sam vidio u Aleji Velikana. Jovan Bijelić je naš velikan, umro je 1964. godine, i nakon 50 godina još niko se nije udostojio da mu podigne spomenik – rekao je Hujić.

Posmrtni ostaci ovog velikog slikara i akademika koji je svoje znanje stjecao po najznačajnijim likovnim akademija Evrope, čija su djela proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, još uvijek leže označeni samo drvenom oznakom.

– Posjetio sam groblje, odao poštovanje velikanu Jovanu Bijeliću, i sigurno je da će naša Općina, vrlo brzo uraditi mermerni nadgrobni spomenik identičan ostalim velikanima, pored kojih se nalazi i njegov grob – rekao je Hujić.

?

?

(Banjaluka.net)