Vijesti 28.12.2015.

Skandalozno: Tužilaštvo BiH optužilo Srbe da su okupirali Doboj?!

ČITANJE: 1 minuta
tuzilastvobih(3)
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Doboja uhapsili Slobodana Karagića – Karagu (63) zbog sumnje da je kao vođa jedinice Crvene beretke, koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti Doboj, tokom 1992. godine počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti te ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U ovom hapšenju, tvrde analitičari, ne bi bilo ništa sporno da Tužilaštvo BiH, obavještavajući javnost o ovom hapšenju, ujedno nije ustvrdilo da je srpska strana tokom proteklog rata okupirala Doboj?!

U saopštenju Tužilaštva, naime, doslovno se navodi sljedeće:

“Osumnjičeni se tereti da je kao vođa jedinice Crvene beretke učestvovao u napadu i okupaciji grada Doboja, kada su pripadnici navedene jedinice, vršili hapšenja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su po naređenju osumnjičenog zatvarani u logor koji se nalazio u vojnim hangarima u blizini poduzeća ‘Bosanka’, u naselju Usora u Doboju”.

Ovo je, prema mišljenju upućenih u pravosudne prilike, drastičan primjer zloupotrebe uloge Tužilaštva BiH jer je jedan slučaj procesuiranja ratnih zločina iskorišten da bi se ratna dešavanja u Doboju okarakterisala kao okupacija, u stilu najgore ratne propagande.

 

(Banjaluka.net)