Biznis 28.03.2016.

Skeneri ga ne uočavaju: Mobitel veličine prsta hit među irskim zatvorenicima

ČITANJE: 1 minuta
telefon
Mali tanki mobiteli napravljeni od plastike postali su najprodavaniji uređaj koji kupuju zatvorenici u Irskoj jer se mogu unijeti u zatvor neprimijećeno. Skeneri ih uopće ne detektuju.

Long-CZ uređaj teži samo 18 grama, 68 milimetara je dug, a širom 23 milimetra. Malen je dovoljno da se može pronijeti u ćelije. Prodaje se putem interneta i košta 31 evro.

Ovaj mobitel se čak reklamira na irskim web stranicama i prodavnicama polovne robe sa sloganom “Beat the Boss phones”. Slogan se odnosi na to da irski zatvori imaju skenere koji ne očitavaju ove mobitele.

“Mobitele je lako prokrijumčariti, a zatvorenici karticu sakriju u ustima ili progutaju. Mobiteli su napravljeni od plastike”, rekao je jedan od zatvorenika.

Boss stolica je dizajnirana da detektuje stvari poput oružja, mobitela i droge koju zatvorenici unose u tijelu. Na stolici se nalazi metalni detektor koji skenira cijelo tijelo. Ovim uređajem u irskim zatvorima je smanjen broj oduzetih mobitela, ali oni ipak izmisle nove načine kako da ih prokrijumčare.

(Klix)