Politika 19.10.2021.

SKOKO: Predstavama za javnost i izbjegavanjem odgovornosti ne vraćaju se nadležnosti RS

ČITANJE: 3 minute

Lažna je dilema da li je SPS ili bilo koja srpska partija za jače nadležnosti Republike Srpske, poručio je potpredsjednik SPS i narodni poslanik Maksim Skoko.

Čitava priča oko vraćanja nadležnosti ipak podrazumijeva stvarnu i realnu namjeru da se zaista vrate nadležnosti, ali imajući u vidu istoriju ovakvih najava i realizaciju najavljenih poteza u prošlosti, izvjesno je da će i ovaj put sve i ostati na pričama, zaključcima koji se ne poštuju i još jednoj u nizu zloupotreba i ponižavanja institucije Narodne Skupštine, istakao je on.

– Prenos nadležnosti, koji je sprovođen u dugom vremenskom periodu nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma je bio loš, nepromišljen i protiv interesa Republike Srpske. Očigledan primjer je prenos nadležnosti u pitanjima odbrane, gdje je nakon rasformiranja Vojske Republike Srpske to obavljeno na način da su formirane Oružane snage BiH, umjesto da se insistiralo na trajnoj demilitarizacijii BiH. Saglasnost predstavnika Republike Srpske tada je trebala biti uslovljena demilitarizacijom. Međutim, činjenica je da su i tada, kao i prilikom svih drugih prenosa nadležnosti, predstavnici Republike Srpske i srpskog naroda u oba doma Parlamentarne skupštine BiH u u skladu sa procedurama kvalifikovanom većinom izglasali prenos svake od nadležnosti o kojima SNSD danas priča – ističe Skoko.

On je nakon sastanka sa predstavnicima opozicionih stranaka koji je održan u Istočnom Sarajevu poručio da SPS smatra da bi RS bila snažnija da su mnoge od prenesenih nadležnosti ostale nadležnost RS, kao i da su mnoge nadležnosti prenesene nepotrebno, međutim, realnost je da u ovom trenutku nema mogućnosti da se te nadležnosti vrate na ustavan i zakonit način, osim na način na koji su i prenesene, a da je sve ostalo loše smišljena predstava za javnost.

– Sva dešavanja i predstave za javnost u režiji vlasti Republike Srpske usmjerene su na skretanje pažnje sa afera u zdravstvenom sektoru, izbjegavanje odgovornosti i pokušaje dizanja tenzija sa ciljem da se skrene pažnja javnosti sa kolapsa sistema u Republici Srpskoj, afera i kriminalnih radnji u zdravstvu. Naravno, ne isključujemo mogućnost da će se u svrhu zadržavanja vlasti po svaku cijenu i izbjegavanja odgovornosti eventualno posegnuti i za pokušajem ugrožavanja mira i međunarodnom radikalizacijom. Ali smo isto tako svi svjesni da u tom pokušaju ne bi imali ni podršku svojih najvjernijih glasača. Samo oni koji ne znaju šta je rat, mogu da se cjenkaju mirom da bi opstali na vlasti i da bi na taj način izbjegli odgovornost za afere i ukupno stanje u društvu. Narod Republike Srpske je zajedno sa svojom Vojskom izborio i sačuvao Republiku Srpsku i odratovao svoje ratove. Oni koji tada nisu ratovali a kojima je do rata, neka traže svoju ulaznicu u istoriju na drugom mjestu. Naš posao je oporavak društva, iskorjenjivanje kriminala u institucijama i vraćanje institucija narodu. Naš posao je stvaranje uslova za dostojan život naših građana, ekonomski razvoj i demografska obnova. Opstanak bilo koga na vlasti nije i nikad neće biti prioritet Republike Srpske i njenih građana, a sve čime se danas bave narodne institucije Republike Srpske je upravo grčevita i panična borba za opstanak na vlasti – istakao je Skoko.

(SB)

Oznake: Maksim Skoko