Vijesti 16.06.2016.

Škola “Georgi Stojkov Rakovski” – simbol prijateljstva Banjaluke i Bugarske

ČITANJE: 2 minute

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je banjalučka Osnovna škola “Georgi Stojkov Rakovski” simbol prijateljstva između Banjaluke i Bugarske.

“Nakon strašnog zemljotresa 1969. godine kada je Banjaluci bilo teško Bugarska je bila tu da pomogne, a nedavno je pomenutoj školi došla podrška i pomoć od Ambasade Bugarske u BiH”, rekao je Crnadak danas novinarima u Banjaluci, nakon što je zajedno sa ministrom inostranih poslova Bugarske Danijelom Mitovim posjetio ovu školu.

Govoreći o saradnji između BiH i Bugarske, Crnadak je rekao da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose koje svakodnevno nastoje još više da unaprijede u smislu veće ekonomske saradnje u korist naroda BiH i Bugarske.

Ministar inostranih poslova Bugarske Danijel Mitov rekao je novinarima da je Bugarska opredijeljena da kontinuirano pomaže ovu školu , podsjetivši da je njegova zemlja nedavno realizovala program za energetsku efektivnost i efikasnost ove škole.

“Bugarska će i dalje podržavati kontakt između škola `Georgi Stojkov Rakovski` u Banjaluci i Sofiji”, istakao je Mitov, podsjetivši da je Rakovski bio jedan od ljudi koji je mislio o budućnosti u ujedinjenoj Evropi.

Mitov je potvrdio da Bugarska i BiH imaju odlične bilateralne odnose, te da će njegova zemlja podržavati evropske integracije BiH.

Бањалука - Црнадак - Митов

Бањалука – Црнадак – Митов

Direktor banjalučke Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski” Dušan Mišljenović rekao je novinarima da ova škola već duži niz godina ima dobru saradnju sa Ambasadom Bugarske u BiH na osnovu koje je proširila kulturnu saradnju sa istoimenom školom u Sofiji.

Mišljenović je rekao da je Vlada Bugarske sa 40.000 KM podržala projekat s ciljem povećanja energetske efikasnosti škole čime je aluminijumskom stolarijom zamijenjena drvena stolarija.

On je dodao da su ove godine djece iz Sofije posjetila Banjaluku, dok će početkom oktobra učenici ove škole posjetiti Bugarsku.

(SRNA)