Vijesti 31.08.2016.

Škola u Česmi: Fizičko u učionici, a časovi uz pucketanje drva

ČITANJE: 2 minute

Nova školska godina počinje u četvrtak, a sa starim problemima ostaje nekoliko područnih škola na području grada među kojima su nedostatak fiskulturnih sala, grijanje na peći i drva i dotrajala stolarija.

U područnoj školi “Vuk Stefanović Karadžić” u Česmi imaju samo dvije učionice, što nije dovoljno, a nemaju ni fiskulturnu salu.

“Imamo šest odjeljenja, od prvog do šestog razreda, prvi razred ide u međusmjenu, a ostali učenici imaju prvu i drugu smjenu. I dalje se grijemo na peć, jer nemamo centralno grijanje, ali počeli su i taj problem polako rješavati”, istakla je Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”.

Osnovna škola “Vojislav Ilić” broji četiri područne škole, u Bočcu, Aginom Selu, Ledenicama i Krminama.

“Škola u Bočcu je devetorazredna, a ostale tri su petorazredne. Ove škole su u prilično dobrom stanju, mada bi u školi u Bočcu trebalo sanirati podove i stolariju, zatim mokre čvorove”, rekla je Rajka Čajić, direktorica OŠ “Vojislav Ilić”. Ona je istakla da se u tri petorazredne škole griju na peći, dok škola u Bočcu ima centralno grijanje.

“Djeca u Bočcu i u Krupi imaju salu za fizičko, ali petorazredne škole nemaju, pa čas fizičkog ljeti imaju na igralištu, a zimi se fizičko odvija u jednoj od učionica”, istakla je Čajićeva. Đaci područne škole “Milan Rakić” u Ljubačevu narednu školsku godinu grijaće se na dvije peći, ali će im u toku školske godine nedostajati još mnogo stvari koje bi svaka škola trebalo da ima.

“Preko humanitarnih udruženja započeo sam pregovore o nabavci dvije jake peći na drva, kako bi školarcima bilo toplo, mada će učenicima nedostajati još toga, poput lopti za fizičko vaspitanje, kompjutera i drugih stvari”, kazao je Simeun Raljić, direktor OŠ “Milan Rakić”.

U područnu školu “Jovan Dučić” iz Priječana krenuće na nastavu 92 učenika od prvog do petog razreda. Objekat je izgrađen 1969. godine, a 2011. zbog dotrajalosti trebalo je da bude srušena, ali roditelji to nisu dozvolili, poslije čega je renoviran.

“Uveli smo centralno grijanje, proširili smo objekat, promijenili namještaj, parkete u školi, uveli odvođenje otpadnih voda, uredili školsko dvorište”, kazala je Rankica Pušić, direktorica OŠ “Jovan Dučić”.

(nezavisne.com)