Vijesti 09.08.2016.

Škola u Priječanima kod Banjaluke u ruševnom stanju

ČITANJE: 2 minute

Iako je u nekoliko navrata obnavljana, škola u Priječanima kod Banjaluke nije bezbjedna za boravak učenika i nastavnog kadra, a roditelji se pitaju ko će garantovati bezbjednost za đake.

Trošna baraka OŠ „Jovan Dučić“ u kojoj djeca pohađaju nastavu od prvog do petog razreda, trebalo je da bude srušena prije pet godina. Roditelji su tada zaprijetili da će objekat braniti tijelima, poslije čega je renoviran, ali je garancija na tu sanaciju istekla ove godine.

Dotrajale instalacije su najveća prijetnja, tvrde u ovoj mesnoj zajednici.

– Objekat nije bezbjedan ni za djecu ni za nastavnike, jer je sagrađen 1969. godine i trebalo je da bude privremeno rješenje. Ipak, nećemo dozvoliti da nam poruše školu prije nego što sagrade novu, jer se plašimo da bismo čekali godinama, a djeca bi ispaštala – rekao je predsjednik Savjeta MZ Priječani Nebojša Tojagić.

Dodaje, da ovo naselje ima lošu vezu sa gradom, pa bi u slučaju rušenja objekta, odvođenje djece u neku od obližnjih škola bio problem i velika obaveza za roditelje.

– Nije sporno da je naselju potreban novi objekat, ali se plašimo da je upitna volja da se on sagradi – kaže majka školarca koji pohađa ovu školu Marijana M.

Gradska uprava: Za novi objekat urađen idejni projekat

U Gradskoj upravi kažu da je za novi objekat urađen idejni projekat, a po predračunu, za gradnju je potrebno oko 500.000 KM. Novi školski objekat trebalo bi da sagradi Ministarstvo prosvjete i kulture RS, ali mještanima poručuju da je dosta uloženo u renoviranje barake, zbog čega gradnja nije planirana ni u narednoj godini.

– U školi su zamijenjeni podovi, saniran krov, napravljena je još jedna učionica, uveden je produženi boravak i obezbjeđeno centralno grijanje – rekli su u Ministarstvu i dodali da podržavaju rukovodstvo škole da idalje obnavlja i ulaže u baraku.

Prije pet godina inženjeri građevinarstva i arhitekture predložili su da se objekat poruši, jer su utvrdili da je konstrukcija barake toliko oštećena da se ne može rekonstruisati. Istakli su da je prijetnja za djecu, ali je škola ipak renovirana. Ove godine objekat je ponovo pregledao inspektor Gradske uprave ustanovio da „nema vidljivih oštećenja koja bi ukazala na to da je ugrožena stabilnost objekta“.

Grad na strani mještana

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubinka Dragojević kaže da Grad podržava roditelje i direktoricu škole u borbi da se u Priječanima sagradi novi objekat.

– Grad se i do sada uključivao u projekte izgradnje osnovnih škola i sigurno bi i ovaj put naša podrška bila velika – kaže Dragojević.

(Blic)