Vijesti 22.08.2017.

Školi u banjalučkom naselju Česma hitno treba obnova i proširenje

ČITANJE: 3 minute

Baraka osnovne škole u Česmi je toliko trošna da djeca teško preguraju hladne zimske dane, a pojedini roditelji već sada razmišljaju da školarce prebace u drugi dio grada.

Školski objekat u Česmi star je decenijama i u lošem je stanju, a osim toga je i tijesan za 112 učenika koji tu pohađaju nastavu od prvog do petog razreda. Najveći problem su prozori, kroz koje zimi duva vjetar, pa učionice zagrijavane pećima na drva, ne mogu da ostanu tople.

Kao da škola nije dovoljno trošna, vandali su ljetos polupali prozore i crijep na dvorišnom objektu u kojem drže ogrjev.

– Stolovi i stolice u školi nisu mijenjani od vremena kada sam ja tu pohađao nastavu, a objekat više liči na neku straćaru nego na objekat u kojem borave djeca. Zimi su često primorani da sede u jaknama. Moje dijete će za dve godine krenuti u prvi razred, i ako do tada ne bude sanirana i uslovna, upisaćemo je u drugo naselje, pa će je supruga svakoga dana voziti na nastavu – rekao je mještanin Zlatan Hodžić.

Direktorica škole „Vuk Stefanović Karadžić“, Tatjana Vilendečić, kaže da je njihovo područno odjeljenje u Česmi delom sanirano, ali ima još dosta posla. Novi su mokri čvorovi, laminati i okrečene su prostorije, ali nije pristala da uslikamo unutrašnjost.

– Pokušaćemo da preko Ambasade Japana dobijemo donaciju za zamjenu prozora, postavljanje fasade i uvođenje centralnog grijanja na pelet, kako bismo povećali energetsku efikasnost objekta – kaže Vilendečić.

Dodaje da su se obezbijedili za predstojeću zimu, te da bi uskoro trebalo da im stignu drva.

U Savjetu Mjesne zajednice Česma kažu da su svjesni da je naselju hitno potrebno proširenje škole, jer bi već od ove školske godine mogla biti uvedena i treća smjena, zbog upisa većeg broja prvačića. Zato su se angažovali da obezbijede donaciju UNDP i dograde još jednu učionicu, a njihov projekat je ocijenjen kao najbolji od šest prijedloga pristiglih iz Banjaluke na UNDP konkurs „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Međutim, umalo su ostali bez donacije jer su tokom pripremanja dokumentacije ustanovili da zemljište na kojem se nalazi objekat u Česmi, nije u vlasništvu Grada, nego OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“.

– To smo uspjeli da riješimo i imovina će biti upisana kao vlasništvo Grada Banjaluka. Naš projekat je prihvaćen, poslali smo ga u Sarajevo i radovi bi mogli da počnu već ove godine, čim dobijemo novac. Radi se o približno 22.000 KM – rekao je predsjednik Saveta MZ Česma Miladin Maličević.

Alternativna škola u Adi

U Gradskoj upravi kažu da je jedino rješenje za školu u Česmi renoviranje objekta jer gradnja novog na toj lokaciji nije planirana.

– Ministarstvo prosvjete i kulture RS obavijestilo je Grad o planu izgradnje osnovne škole u Adi, kojoj gravitira i Česma, te bi novi objekat bio dovoljan da primi učenike iz više mjesnih zajednica – rekli su u Gradskoj upravi.

Međutim, u naselju se nadaju da će zahvaljujući donacijama školu lijepo urediti, te da neće biti potrebe da djeca putuju u Adu.

(EuroBlic)