Vijesti 06.03.2016.

Skoro 4.000 mališana u programu pripreme za školu

ČITANJE: 2 minute
ucenici
Oko 3.800 mališana u Republici Srpskoj uključeno je u program pripreme za djecu pred polazak u školu, za šta je u budžetu Republike Srpske obezbijeđeno 240.000 KM.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je rečeno da je ovaj program namijenjen djeci koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom institucionalnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Priprema za školu organizovana je u 39 predškolskih ustanova i 41 osnovnoj školi, a izvođenje programa počelo je 29. februara i trajaće najmanje tri mjeseca svaki radni dan po tri časa u ukupnom dnevnom trajanju od 180 minuta.

Za realizaciju programa pripreme za djecu pred polazak u školu angažovano je 150 vaspitača, od čega njih 130 sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i oni će na ovaj način dobiti priliku da steknu stručnu praksu.

Organizacija “Spasimo djecu” /Save the Children/ podržala je program pripreme za djecu pred polazak u školu sa oko 100.000 KM na način da je obezbijedila potrošni materijal za realizaciju programa za 150 vaspitnih grupa koje su uključene u program, kao i obuku za vaspitače koji su angažovani za sprovođenje programa.

Program pripreme za djecu pred polazak u školu počiva na ideji da dijete uči kroz igru, razgovor i čitanje, a vaspitač pomaže djetetu da proširi iskustva i znanja koja će kasnije nadograđivati u školi.

Kroz ovaj program djeca stiču radne navike, razvijaju osjećaj odgovornosti i međusobne tolerancije i uče pravila ponašanja u društvu i grupi.

Za sprovođenje ovog programa, od 2011. godine Vlada Republike Srpske obezbijedila je više od milion KM, a značajnu podršku u realizaciji programa pružile su međunarodne organizacije Unicef i “Spasimo djecu”.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske intenzivno radi na povećanju obuhvata djece organizovanim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

U Republici Srpskoj postoji 41 predškolska ustanova u javnom i 48 u privatnom sektoru, dok u 20 opština nema predškolskih ustanova, a ukupno 9.227 djece pohađa predškolske ustanove, što predstavlja oko 15 odsto od ukupne populacije djece predškolskog uzrasta.

(Agencije)