Svijet 25.12.2022.

Skoro polovina Nijemaca protiv slanja tenkova Kijevu

ČITANJE: 1 minuta

Skoro polovina Nijemaca se protivi slanju njemačkih tenkova u Ukrajinu, pokazala je anketa sprovedena za njemačku novinsku agenciju DPA.

Prema istraživanju agencije “JuGov”, 45 odsto ispitanika protivi se isporuci njemačkih tenkova “Leopard 2” u Ukrajinu, dok je samo 33 odsto podržalo taj potez, a 22 odsto je odbilo da odgovori.

Što se tiče partijskih preferencija, isporuka oružja Ukrajini ima najsnažniju podršku među glasačima stranke Zeleni čak 50 odsto, dok je 25 odsto protiv.

Glasači iz dvije druge stranke vladajuće koalicije radije se protive nego podržavaju slanje tenkova u Ukrajinu i to u omjeru 41 odsto prema 40 odsto među glasačima Socijaldemokratske partije i 42 naspram 33 odsto među glasačima Slobodne demokratske partije, prenose Nezavisne.

Isporuka oružja Ukrajini ima najmanju podršku među opozicionim biračima, sa 43 odsto protiv i 38 odsto “za” među biračima CDU/CSU, 52 odsto protiv i 32 odsto “za” među glasačima LJevice, a 76 odsto protiv i samo 13 odsto “za” među biračima Alternative za NJemačku.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će Berlin djelovati zajedno sa svojim saveznicima umjesto da preduzima jednostrane akcije.

(Z.M)