Svijet 08.05.2021.

Škotska nacionalna partija na putu da osvoji većinu

ČITANJE: 1 minuta

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Škotskoj, Škotska nacionalna partija /SNP/ veoma je blizu osvajanja većine, što bi im omogućilo raspisivanje novog referenduma o nezavisnosti.

Prema posljednjim rezultatima izbora, SNP je osvojio 40 poslaničkih mandata, ali zbog izbornog sistema prema kojem su određena mjesta rezervisana radi proporcionalnog zastupanja, možda neće imati potrebnih 65 mjesta neophodnih za apsolutnu većinu.

Prvi ministar Škotske Nikola Stardžen najavila je da, ukoliko SNP dobije većinu, ona ima mandat da raspiše novi referendum.

Ona je istakla da će, u slučaju pobjede, njen prioritet biti borba protiv pandemije i potom, kada bude pravo vrijeme, da se “zemlji ponudi izbor za bolju budućnost”.

Škotska je dio Velike Britanije od 1707. godine i na prošlom referendumu o nezavisnosti 2014. godine 55 odsto je bilo protiv nezavisnosti, a 45 odsto za otcjepljenje.

Međutim, rezultati referenduma o Bregzitu 2016. godine bili su protiv želje brojnih Škota jer je njih 62 odsto bilo za ostanak u bloku, dok se većina glasača u Engleskoj i Velsu izjasnila za Bregzit.

(Srna/A.M.)