Svijet 09.10.2022.

Škotska premijerka: Referendum o nezavisnosti mogao bi se održati naredne godine

ČITANJE: 1 minuta

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je kako je uvjerena da bi se drugi referendum o nezavisnosti Škotske mogao održati u oktobru sljedeće godine. Vrhovni britanski sud u utorak počinje saslušavati argumente za dopuštanje glasanja o odcjepljenju bez odobrenja britanske premijerke Liz Tras i njene vlade.

Na plebiscitu 2014., koji je britanska vlada odobrila, Škoti su odbili nezavisnost s 55 posto. Međutim, Škotska nacionalna stranka tvrdi da je glasanje za britanski izlazak iz Europske unije dvije godine kasnije promijenilo situaciju, piše Index.hr.

Sturgeon tvrdi da su glasači na izborima za škotski parlament prošle godine podržali stranke koje se zalažu za nezavisnost i da im je obveza da podnesu prijedlog zakona za održavanje referenduma 19. oktobar 2023.

Na pitanje tokom intervjua na BBC TV-u je li uvjerena da će se to dogoditi, Sturgeon je rekla: “Da, uvjerena sam da se to može dogoditi. Pričekajmo i vidimo što će sud reći. Uvjerena sam da će Škotska postati nezavisna.” Sturgeon je kazala da bi poraz na Vrhovnom sudu značio da će se SNP na sljedećim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji bi se trebali održati 2024., boriti isključivo na temelju platforme treba li Škotska biti nezavisna, pretvarajući izbore tako u de facto referendum.

Sturgeon je u nedjelju rekla da je to posljednje rješenje. “To nije moja želja”, rekla je.

“Ako put kojim bi to pitanje bilo ispravno razmatrati i odlučivati o njemu, a to je zakoniti ustavni referendum, bude blokiran… izbor je tada jednostavan. Izaći ćemo pred ljude na izborima ili odustati od škotske demokratije. Želim danas biti vrlo jasna da nikada, nikada neću odustati od škotske demokratije.”

(Z.M)

 

Oznake: referendum, Škotska