Region 30.07.2020.

SKRATITI ČEKANJE NA GRANICAMA: Tegeltija na video-samitu lidera Zapadnog Balkana

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je da je ulaganje u digitalizaciju jedno od najvažnijih pitanja koje može da ubrza proces javne uprave.

Tegeltija je na video-samitu lidera zapadnog Balkana izrazio nadu da će na samitu u Sofiju biti prepoznata važnost ulaganja u infrastrukturu i da će biti obezbijeđen dovoljan nivo zainteresovanih za realizaciju projekat u regionu.

– Veoma je važno da skratimo čekanje na graničnim prelazima jer ono poskupljuje transport robe, što dovodi do poskupljenja naše robe, a to opet ugrožava našu konkurentnost – istakao je Tegeltija.

On je naveo da su svi svjedoci kolona ljudi od jedan kilometar na graničnim prelazima što demolariše sve građane, naročito ljude koji rade u saobraćaju.

– Tražimo univerzalno rješenje da bismo smanjili čekanje na granici, a naš pristup granicama u EU i naš cilj jeste da budemo ravnopravan partner Uniji i član EU i da imamo jednak pristup za prelaz – naglasio je Tegeltija.

On je dodao da postoji entuzijazam zemalja zapadnog Balkana, ali mora da postoji entuzijazam i u EU.

– Kako da to riješimo? Kako da pronađemo rješenje u vezi sa transportom -upitao je predsjedavajući Savjeta ministara i ocijenio da je potrebno ulagati u infrastrukturu.

– Moramo ulagati u granične prelaze, unaprijediti infrastrukturu i omogućiti ljudima da brzo dođu do graničnog prelaza, jer predugo ostaju na njima i čekaju – poručio je Tegeltija.

(SB/banjaluka.net)