Vijesti 15.11.2017.

Škrbić: Imamo ambiciozne planove za narednu godinu

ČITANJE: 2 minute

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić izjavio je da ova visokoškolska ustanova ima ambiciozne planove za narednu godinu, posebno ističući osnivanje centra za biomedicinska istraživanja i klinike za dentalnu medicinu.

Povodom obilježavanja 39 godina rada Medicinskog fakulteta, Škrbić je naveo da će centar za biomedicinska istraživanja biti smješten u prostorijama bivšeg Urbanističkog zavoda, koje je Medicinski fakultete dobio na korištenje od Vlade Republike Srpske.

“Centar je jedan od imperativa razvoja Medicinskog fakulteta jer bez nauke nema ni razvoja zdravstvenog sistema”, rekao je Škrbić novinarima u Banjaluci prije svečane akademije povodom Dana fakulteta.

On je naveo da je u toku i priprema programa nastave na engleskom jeziku koji bi do kraja godine trebalo da bude proslijeđen Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske za akreditovanje.

“Trenutno imamo četiri studijska programa – studije medicine, stomatologije, farmacije i zdravstvene njege. U narednih mjesec dana očekujemo otvaranje i opremanje klinike za dentalnu medicinu na Stomatološkom fakultetu”, rekao je Škrbić.

On je dodao da će do kraja ove i naredne godine, Medicinski fakultet i Evropska investiciona banka /EIB/ raditi na projektovanju medicinskog kampusa na lokaciji Paprikovac.

Projekat trebalo bi da bude gotov do decembra naredne godine, a 880.000 evra donatorskih sredstava za ove namjene izdvojila je EIB od koje se očekuje i kreditna linija za izgradnju kampusa.

“To podrazumijeva da ćemo na lokaciji Paprikovac imati novu zgradu Medicinskog fakulteta sa centrom za biomedicinska istraživanja, Srednju medicinsku školu i fakultet sestrinstva”, naveo je Škrbić.

On je rekao da ga raduje činjenica što je kadar koji se školuje u Srpskoj prihvaćen u zemljama EU i širom svijeta, te da je na državi da kvalitetom i uređenim sistemom zadržava svoj kadar.

Prema Škrbićevim riječima, trendovi u EU su da medicinski fakulteti prerastaju u univerzitete, tako da u tom pravcu ide i Medicinski fakultet u Banjaluci.

“Medicinski fakultet je veoma složen i najveći u Republici Srpskoj. Već sada imamo četiri studijska programa, a u planu je da ih bude devet”, rekao je Škrbić.

On je dodao da nijednog trenutka nije razmišljao o kandidaturi za rektora Univerziteta u Banjaluci, te da sve informacije objavljene o ovom pitanju predstavljaju medijske spekulacije.

Na svečanoj akademiji povodom 39 godina Medicinskog fakulteta, kojoj je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, promovisana su 204 doktora medicine, doktora stomatologije, magistra farmacije i medicinara zdravstevne njege.

(Srna)

Oznake: Ranko Škrbić