Vijesti 10.11.2017.

Škrbić neće rektorsku fotelju, Popović važe

ČITANJE: 3 minute

Radoslav Gajanin, prorektor za naučnoistraživački rad, biće predložen za vršioca dužnosti rektora Banjalučkog univerziteta i na ovoj funkciji, ukoliko to Senat prihvati na današnjoj sjednici, biće do izbora novog rektora, jer je Milan Mataruga na ovu funkciju podnio ostavku.

Podsjećamo, on je ostavku podnio u srijedu, dan nakon što je stotinak nezadovoljnih studenata “zauzelo” Rektorat i iznijelo 18 zahtjeva.

Iako će u skladu sa Statutom v.d. upravljati Univerzitetom oko šest mjeseci, dok se ne steknu uslovi za izbor novog rektora, već se spekuliše o imenima.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta, za koga se spekuliše da bi mogao biti novi rektor, rekao je juče za “Nezavisne” da nema ambiciju da zauzme to mjesto.

“Vidim da su me doveli u vezu s tim, ali moj odgovor je ne. Niti sam razmišljao o tome, niti me to interesuje. Želim odbaciti sve spekulacije, nije mi do toga i apsolutno neću konkurisati za rektora”, kaže Škrbić.

Spominjalo se i ime Luke Kecmana, ali nam je juče ovaj prorektor za materijalne i ljudske resurse rekao da će on biti vanredni profesor te neće konkurisati na ovu funkciju.

“Svi moji izbori bili su redovni i tekli su po propisima, počevši od asistenta pa nadalje. Ne pada mi na pamet da idem u prevremene izbore i da se igram sa karijerom”, rekao je Kecman.

Vitomir Popović, bivši dekan Pravnog fakulteta, rekao nam je da će još razmisliti o kandidaturi za rektorsku funkciju.

“Nisam još razmišljao, ali kada dođe vrijeme, vidjećemo”, kaže Popović.

Kako je dodao, stanje na Univerzitetu je loše te ima mnogo propusta.

U trci za rektorsku kandidaturu spekulisalo se i o Radoslavu Gajaninu, koga juče nismo uspjeli dobiti za komentar, jer je bio na predavanjima i nismo dobili potvrde ima li ambiciju i nakon v.d. rektora, ako bude prihvaćena, da uđe u kandidaturu za novog rektora.

Obrazlažući svoju ostavku, Milan Mataruga kazao je juče da je grupa studenata na neprihvatljiv, orkestriran i smišljen način izvela ovakav potez kako bi se srušio ugled Univerziteta i smijenio rektor.

“Ovaj potez izvela je grupa studenata koji ni po čemu ne mogu parirati najboljim studentima”, istakao je Mataruga i dodao da su ga na sastanku koji je pokušao održati s njima studenti izvrijeđali iznoseći niz neistina.

Odbija sve optužbe o umiješanosti u prolongiranje afere na Tehnološkom fakultetu te ističe da je sproveo hitnu istragu i tražio suspenziju referenta.

Dodao je da je simptomatično što se sve ovo dešava u trenutku kada Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci treba da pokrene procedure izbora u studentska predstavnička tijela.

“Nejasno je da li su Ratko Savić, Željko Sladojević i Marija Puljarević istinski predstavnici studenata i da li rade u njihovom interesu ili upravo oni hoće da mijenjaju zakon praveći prostor da svi studenti mogu biti kandidati za Parlament i tako osiguraju pozicije za podobne, a ne za najbolje studente”, rekao je Mataruga.

Kaže da ne žali što više neće biti rektor Univerziteta, te da se vraća nauci.

Ratko Savić, predsjednik Unije studenata RS, juče je rekao da je Banjalučkom univerzitetu potreban častan, pošten i odlučan rektor, koji će se bez straha boriti protiv korupcije, bez obzira na prijetnje i ucjene.

Prijavljene prijetnje studentima

U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su da je u nadležnoj policijskoj stanici zaprimljena prijava o prijetnjama studentima.

Istakli su da je o prijavi upoznat dežurni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je naložio da se preduzmu sve potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti i da se po kompletiranju predmeta dostavi izvještaj.

Radomir Tešić, potpredsjednik Saveza studenata Tehnološkog fakulteta, kazao je da je njemu i njegovom kolegi Goranu Popoviću ponuđeno mito kako bi se zataškao slučaj “Referent poljubac” te da im je prijećeno smrću.

(Nezavisne)

Oznake: Ranko Škrbić