Vijesti 13.08.2020.

Škrbić: Vakcina treba da pomogne da se ojača vlastiti imunitet

ČITANJE: 1 minuta

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić, govoreći o ruskoj vakcini protiv virusa korona pojasnio je da vakcina, u užem smislu, nije lijek, jer se lijekom smatra supstanca koja liječi.

Prema njegovim riječima, vakcina treba da pomogne da se ojača vlastiti imunitet, kako se ne bi dobila infekcija.

“Istraživači koriste mrtve čestice virusa ili žive koje su oslabljene, i kada se oni unesu u organizam, on počinje da proizvodi svoja vlastita antitijela. I kad  imate dovoljno antitijela, oni će sutra zaustaviti pravi virus” objasnio je Škrbić.

On je u Jutarnjem programu RTRS-a pojasnio faze testiranja prije nego što se vakcina pojavi na tržištu.

– Svaki lijek, da bi došao na tržište, mora da prođe različite faze testiranja. Prvo se daju ograničenom broju ljudi, da se vidi kakav će efekat imati na čovjeka. To je manji broj ljudi, do stotinu. Onda se prati efikasnost da se vidi da li je vakcina djelotvorna. Zatim slijedi treća faza, kada se u obzir uzima nekoliko hiljada ljudi. Sada sve ide ubrzanim putem, a do sada se vakcina nije mogla napraviti prije jedne godine – naglasio je Škrbić.

Podsjećamo, predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da su ruski naučnici registrovali prvu vakcinu protiv virusa korona.

(A.M/banjaluka.net)