Vijesti 06.02.2023.

SKRNAVLJENJE: Porušeno šest spomenika na pravoslavnom groblju kod Ključa

ČITANJE: 2 minute

Oskrnavljeni su nadgrobni spomenici na srpskom pravoslavnom groblju u mjestu Plamenice u opštini Ključ, potvrdio je paroh ključki Nemanja Rosić.

Rosić je naveo da je porušeno šest spomenika, da su neki izvaljeni, a neki polomljeni.

On je istakao da je vandalizam počinjen na srpskom groblju prijavljen policiji.

“Osuđujemo ovaj čin i pojedinca koji je to uradio. Ne treba da živimo u strahu, već da gradimo bolje međuljudske odnose i suživot”, rekao je Rosić za Srnu.

Prema njegovim riječima, na području opštine Ključ danas živi oko 60 Srba povratnika, a skrnavljenje nadgrobnih spomenika je ružna poruka koja se šalje iz ovog grada poslije 28 godina od rata, prenose Nezavisne.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je danas Srni da je skrnavljenje nadgrobnih spomenika na srpskom pravoslavnom groblju u mjestu Plamenice u opštini Ključ među većim u FBiH, u kojoj postoji oko 1.100 pravoslavnih grobalja, a nema nijednog koje nije oskrnavljeno barem jednom.

On je ocijenio da je riječ o sistematskom uništenju pravoslavnih bogomolja i grobalja na teritoriji FBiH koje treba da prikaže da na tim prostorima pravoslavlje nije postojalo.

Radanović je naglasio da se pravoslavna groblja u FBiH uništavaju od kraja Odbrambeno-otadžbinskog rata, te da je to “svakodnevna pojava”.

– Nikada nije prestalo uništavanje pravoslavnih grobalja na teritoriji FBiH. Mi smo to konstatovali i u našem godišnjem izvještaju koji smo uradili prethodne godine i poslali svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma – istakao je Radanović.

Radanović je naveo da obično unište po jedan ili dva spomenika pa paroh ili stanovnici, obično stariji, to ne prijave i uništavanje se utvrdi tek poslije nekoliko mjeseci.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Srni je rečeno da su u groblju u mjestu Plamenice vidljiva oštećenja, ali se ne može utvrditi kada su ona nastala, te da policija i dalje radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

(SB)

Oznake: groblje, Ključ