Vijesti 14.02.2020.

SKROMNA POMOĆ, BORCIMA PO 100 KM: Organizovan prijem u Boračkoj organizaciji grada Banjaluka

ČITANJE: 1 minuta

Povodom Dana boraca, u Boračkoj organizaciji grada Banjaluka tradicionalno je organizovan prijem za dvadeset članova iz reda boraca, porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, kojima je uručena pomoć od stotinu maraka. 

Novčana pomoć jeste skromna, ali pokazuje našim članovima da ih nismo zaboravili, poručuju iz BO.

– Pokušavamo svake godine da ugostimo drugih 20 ljudi, koji su lošijeg zdravstvenog i imovinskog stanja, a na prijedlog mjesnih boračkih organizacija. Prijem iskoristimo i da ih informišemo o novim pravima koja su uvedena i za koja možda nisu znali. Nadamo se da ćemo u budućnosti biti u prilici da povećamo novčani iznos pomoći – rekao je predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije RS Goran Rogić.

Što se tiče zdravstvenog osiguranja boraca, koje je posljednjih dana bilo glavna tema među ovom populacijom, Rogić podsjeća da će Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS od 1. marta prijaviti na zdravstveno osiguranje Poreskoj upravi RS, sve članove boračkih kategorija koji su do sada osiguranje koristili po osnovu nezaposlenosti.

Naglasio je i da je najveći problem, za čije se rješavanje aktivno zalažu, da borci prve i druge kategorije koji su nezaposleni ostvare pravo na mjesečni borački dodatak bez obzira na starosnu dob.

– Za sve njih na godišnjem nivou trebaće oko tri miliona maraka, a oni bi primali 50, 60 KM mjesečno. Znamo da od tog iznosa boračkog dodatka ne može da se živi, ali je početak, a naš cilj svakako jeste da dostignemo najnižu platu  – zaključuje Rogić.

(Srpskainfo)