Vijesti 08.02.2021.

SKROVIŠTE ZA KRIMINALCE IZ REGIONA: Lica sa međunarodnih potjernica sve češće hapse u Banjaluci

ČITANJE: 5 minuta

Banjaluka je u proteklom periodu postala utočište mnogim kriminalcima iz susjednih zemalja koji bježe od zakona.

Samo u januaru ove godine banjalučka policija uhapsila je četvoricu bjegunaca koji su u svojim državama bili traženi zbog ubistava, oružanih pljački i drugih teških krivičnih djela i za kojima su raspisane međunarodne potjernice.

Kriminalci tokom skrivanja koriste i lažna imena, kako bi ih što teže otkrili. Stručnjaci ističu da postoje različiti načini na koje kriminalci dolaze do novih dokumenata, od onih legalnih kada koriste „vakuum“ prostor od izricanja pravosnažnih presuda do raspisivanja potjernica, te onih ilegalnih kada im službenici, zloupotrebom položaja, omogućavaju lažni identitet.

Promijenio ime

Zbog sve češćih hapšenja opasnih kriminalaca, javnost se s pravom pita zašto je Banjaluka postala njihovo omiljeno skrovište. Za stručnjake je odgovor jednostavan i glasi – Banjaluka je veliki grad i nalazi se blizu granice.

U Banjaluci je u januaru uhapšen Boban Munjiza, alias Slobodan Đaković, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica MUP Srbije zbog razbojništva.

Izvor iz policije objasnio je da je bjegunac otkriven nakon uzimanja otiska prsta.

– Tokom istrage utvrđeno je da se radi o bjeguncu iz Srbije koji se zvao Slobodan Đaković, a koji je u Sanskom Mostu promijenio ime i prezime u Boban Munjiza – objasnio je izvor iz policije.

Saša Labotić, advokat iz Banjaluke, objašnjava da je posljednjih godina prisutna pojava bježanja od pravde u regionu.

Izbjegavaju sistem

Dok je za „naše“ bjegunce omiljena Sremska Mitrovica, bjeguncima iz Srbije i Hrvatske utočište je postala Banjaluka.

– Banjaluka je pogodna, jer je najveći grad u Republici Srpskoj i u njoj bjegunci mogu imati sadržajniji život, za razliku od nekih drugih, manjih mjesta, gdje bi ovakve osobe odmah upale u oči i lako bi se otkrile – objasnio je banjalučki advokat.

Labotić ističe da bjegunci često mijenjaju svoja imena i prezimena na legalan, ali i ilegalan način.

Legalno je, objašnjava Labotić, kada bjegunci iskoriste vakuum prostor od presude do upisivanja u zvanične evidencije kazni.

– Zakonom postoje ograničenja u promjeni imena, pa se tako nalaže da se ime ne smije mijenjati ukoliko je raspisana međunarodna potjernica. Međutim, bjegunci iskorištavaju taj vakuum prostor, ako je pravosnažno okončan postupak, dakle ako formalno ima presudu, ali ona još uvijek nije upisana u zvanične evidencije, pa bježe kako bi izbjegli odsluženje zatvorske kazne – objasnio je Labotić.

Na ovaj način kriminalci vješto izbjegavaju sistem.

– Naravno tu su i drugi, ilegalni načini promjene identiteta, kada posredstvom zloupotreba određeni služenici omogućavaju kriminalcima dobijanje novih dokumenata – naveo je Labotić.

Traženi zbog ubistava i oružanih pljački

U akciji banjalučke policije kodnog naziva „Logan“, usmjerene protiv kriminalne grupe narkodilera, u januaru je uhapšen i državljanin Srbije Stefan Stefanović (29). Detaljnijim provjerama utvrđeno je da je za Stefanovićem raspisana Interpolova potjernica zbog ubistva u Srbiji.

STEFAN STEFANOVIĆ

Ubistvo se dogodilo početkom oktobra 2017, a Stefanović je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora.

Stefanović je kobnog dana ušao u diskoteku „The end“ i ispalio cijeli šaržer pištolja u pravcu Milana Pribakovića (29). Pogodio ga je s više hitaca, a mladić je ubrzo preminuo. Ubistvo su snimile bezbednosne kamere koje su bile u lokalu, ali je Stefanović pobjegao i tako izbjegao hapšenje.

Nakon Stefanovića, u Banjaluci su tokom rutinske saobraćajne kontrole uhapšeni i bjegunci iz Hrvatske, Filip Kalnaka i Mijo Čabraja iz Poreča.

MIJO ČABRAJA

Prema saznanjima Srpskainfo, ovaj dvojac se dovodio u vezu s oružanim pljačkama na području Hrvatske.

– U septembru 2015. godine opljačkali su tržni centar u Poreču, zatim su prošle godine “digli u vazduh” dva bankomata u istom gradu i ukrali novac. Učestvovali su i u pljački 1,5 miliona kuna, ali i u presretanju kombija jedne agencije za obezbjeđenje i krađei veće količina novca iz njega – objasnio je izvor Srpskainfo.

Pomenuti dvojac se sumnjiči da su učestvovali u pljački Tržnog centra „Kaufland“ u septembru 2015. godine u Poreču. Tada su dvojica maskiranih i naoružanih razbojnika u večernjim časovima provalila u tržni centar, tako što su obili vrata na prostorijama magacina. U krađi ih je zatekao čuvar; razbojnici su mu zaprijetili oružjem, nakon čega su ukrali veću količinu novca i pobjegli.

Godinu dana kasnije opljačkan je vlasnik ugostiteljskog preduzeća “Jadran” u Poreču. U sačekuši, razbojnici su od vlasnika preduzeća ukrali ranac u kojem je bilo ukupno 1.591.972 kune (oko 412.000 maraka).

Zadnja pljačka s kojom se povezuju bjegunci iz Hrvatske dogodila se sredinom prošle godine, kada su u Poreču pljačkaši u samo pola sata u vazduh digli dva bankomata. Iz policije se tada nisu oglašavali koliko je novca tom prilikom ukradeno.

Nerasvijetljeno ubistvo

Nebojša Čubrilović, koji se sakrio u najvećem gradu Srpske kako bi izbjegao hapšenje u velikoj akciji slovenačke policije protiv narkodilera, ubijen je u centru Banjaluke u oktobru 2015. godine.

Ubica je Čubrilovića sačekao skriven u mraku, čekajući da žrtva parkira automobil ispred iznajmljenog stana u Gundulićevoj ulici, a zatim mu je ispucao tri hica u leđa i pobjegao. Ovo ubistvo još nije rasvijetljeno.

Čubrilović je nekoliko mjeseci prije likvidacije u Banjaluci izbjegao hapšenje u velikoj akciji slovenačke policije protiv 29 osumnjičenih za međunarodno krijumčarenje stotina kilograma kokaina.

U početku se sumnjalo da se krije u Hrvatskoj, ali se ipak sklonio u BiH, na osnovu dvojnog državljanstva BiH i Slovenije.

Slovenački mediji pisali su da je Čubrilović osumnjičen da je u septembru 2014. godine učestvovao u organizovanju transporta više stotina kilograma kokaina iz Brazila u Evropu, vrijednog 10 do 20 miliona evra.

Kokain je brodicom dopreman za Evropu iz Francuske Gvajane. Kada im je na pučini, zbog opterećenja, pukao jarbol, posada je u strahu od otkrivanja droge kokain bacila u more, a dio su zakopali na plaži kod Rima.

(SB)

Oznake: PU Banjaluka