Vijesti 13.06.2021.

SKUP NA TJENTIŠTU: Srbi slobodarski narod koji drži do vlastite istorije

ČITANJE: 3 minute

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas na Tjentištu da su Srbi slobodarski narod koji drži do svoje svijetle istorije i tradicije i čvrsto stoji na braniku antifašizma.

“Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske ustanovio 32 događaja iz naše bogate i teške istorije, istorije ratova, od kojih se sedam odnosi na događaje iz Drugog svjetskog rata. Riječ je o teškim stradanjima srpskog naroda od Šušnjara kod Sanskog Mosta, Bihaća, Gradine, Starog Broda, a u kalendar događaja su uvrštene i dvije velike bitke – na Kozari i na Sutjesci”, rekao je Milunović.

Milunović, koji je i predsjednik Odbora, pojasnio je da su ustanovili sve te datume kako bi se sačuvala i razvijala kultura sjećanja na herojsku borbu srpskog naroda.

Govoreći o Bitki na Sutjesci, Milunović je rekao da se tu radilo o neravnopravnoj borbi daleko nadmoćnijih fašističkih snaga nad malim snagama narodno-oslobodilačke vojske.

Prema njegovim riječima, 127.000 fašista stavilo je u okruženje male partizanske jedinice, koje su bile izložene bjesomučnim dejstvima njemačke artiljerije i avijacije.

“Ovdje su pokazana nadljudska herojstva i nadljudski napori. Prema izvještaju Vermahta, desetkovane partizanske jedinice, pogođene ljudskim gubicima, tifusom i glađu i bez municije, sačuvale su visoki borbeni moral i uspjele da probiju obruč, te nastave antifašističku borbu do kraja rata”, rekao je Milunović.

On je istakao da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu podnio najveće žrtve.

Prema njegovim riječima, tada su 82 odsto vojske činili Srbi i to do septembra 1943. godine kada im pristupa jedan broj Hrvata iz Dalmacije, a od 1944. godine, odnosno 1945. godine muslimani se priključuju na samom kraju rata, kada je već bio izvjesan pad fašizma, uz časno učešće pojedinaca od samog početka rata.

“NJegovaćemo i čuvaćemo našu tradiciju, kao i antifašizam koji je svojstven srpskom narodu”, poručio je Milunović.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Rajko Ćapin obraćajući se prisutnima, evocirao je uspomene na slavnu Bitku na Sutjesci, naglašavajući herojsku borbu narodno-oslobodilačke vojske.

Mladim generacijama je poručio da pamte i poštuje žrtve srpskog naroda u svim ratovima, da ne dozvole prekrajanje istorije i da njeguju i čuvaju slogu i jedinstvo srpskog naroda.

Na Tjentištu je danas obilježeno 78 godina od Bitke na Sutjesci, koja je uvrštena u istorijske događaje od republičkog značaja.

Brojne delegacije iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore položile su vijence i cvijeće kod Spomen-kosturnice.

Prisutni su i bili i izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar energetike i industrije Petar Đokić, koji je i predsjednik SP-a, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovoj ceremoniji prisustvovali su i srpski predstavnici u institucijama BiH, opštine Foča i susjednih opština, ambasade Ruske Federacije u BiH, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, SUBNOR-a Srpske i SUBNOR-a Srbije, te SUBNOR-a Crne Gore.

Skup je održan uz poštivanje epidemioloških mjera i ograničen broj učesnika.

Bitka na Sutjesci, poznatija kao njemačka operacija “Švarc” ili peta neprijateljska ofanziva, počela je 15. maja i trajala je do 15. juna 1943. godine.

Cilj neprijateljskih vojnika, kojih je bilo 127.000, bio je uništenje partizana kojih je na Sutjesci bilo 22.000, uključujući centralnu bolnicu sa 3.000 ranjenika i 1.000 boraca oboljelih od tifusa.

Narodno-oslobodilačka vojska je tokom Bitke na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu uspjela da se izvuče iz obruča šest puta brojnijeg njemačkog okupatora u kojem je poginulo 7.543 boraca.

(Srna/SB)