Vijesti 08.10.2015.

Skup u Beogradu: Srpska, Vojvodina i Vlada Srbije tri pravca destabilizacije

ČITANJE: 3 minute
skup-u-beogradu
Moguća su tri pravca destabilizacije srpskog naroda i Srbije, a to su ideja destabilizacije Republike Srpske i Vojvodine i stalni napadi na Vladu Srbije i njenog premijera, ocijenjeno je na skupu “Ko destabiliše Balkan”, koji je održan u Beogradu.

Predsjednik beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski rekao je da se u Republici Srpskoj vrši destabilizacija i pokušaj obaranja predsjednika Milorada Dodika uz pomoć neke prozapadne opozicije, a problem je što pod pritiskom zapadnih ambasadora nije došlo do saradnje srpskih političkih partija.

“Umjesto da se bave problemom kako sačuvati Republiku Srpsku, u Srpskoj dolazi do sukobljavanja između dvije srpske političke stranke i to će biti sledeći izvor destabilnosti”, rekao je Deđanski.

On je naveo da po Vojvodini vršljaju prozapadne organizacije bogataša Džordža Soroša, koje imaju uticaj na pokrajinsku vladu i rade protiv srpskog naroda, kao i da su prisutni stalni napadi na Vladu Srbije, vlast i srpskog premijera.

“To samo ne može izazvati destabilizaciju, ali ako sve to krene u isto vrijeme može izazvati probleme Srbiji. Odnos Srbije prema Rusiji i odbrana Republike Srpske nekome smeta”, rekao je Deđanski i dodao da nekima smeta Srbija, zato što je još najveća i vojno najmoćnija na Balkanu.

On je naveo da je u svijetu na djelu preraspodjela moći i da je namjera Zapada stvaranje neke nove “velike Albanije”, koja bi bila novi politički činilac na Balkanu, u službi destabilizacije tog regiona.

Analitičar Branko Radun, koji je i glavni urednik portala Vidovdan”, ocijenio je, govoreći o BiH, da Sarajevo želi da preuzme kontrolu nad Republikom Srpskom uz podršku dijela međunarodne zajednice i Turske, koja je faktor destabilizacije.

“Američka geopolitička elita je specijalista za destabilizaciju i obojene revolucije. Amerika gleda na opstanak BiH kao na zavještanje američke geopolitike i najveće američko dostignuće i zato neće dozvoliti da njen opstanak bude doveden u pitanje”, rekao je Radun.

On je naveo da je bilo pokušaja destabilizacije Republike Srpske, ali da predsjednik Dodik očigledno ima značajnu podršku u javnosti i lobije u SAD, Izraelu i Rusiji, što mu daje dovoljno manevarskog prostora da opstane.

“To je primjer kako opstati na Balkanu i voditi koliko je moguće svoju samostlanu politiku”, rekao je Radun.

Predrag Nikolić iz Centra za stratešku saradnju Republike Srpske ocijenio je da se dešavaju grandiozne geopoliitčke promjene, uz jačanje uticaja Rusije i Kine i zemalja BRIKS-a u svijetu i smanjenje uticaja Amerike, što govori o nastajanju multipolarnog svijeta.

On je rekao da nastaje pandan Americi, koja želi da te procese uspori i što više produži svoju vladavinu u svijetu i uticaj u regionima, te radi na pogoršanju odnosa NJemačke i EU sa Rusijom, kao i da je stvorila Islamsku državu kao ranu u mekom trbuhu Kine i Rusije.

“Očekujem čitav niz ratova oko Rusije, a tu je i kriza u Makedoniji koja može izazvati veći rat, a pokušava se izazvati i pravoslavno-muslimanski sukob, koji bi dobrodošao Americi”, rekao je Nikolić.

On je upozorio da Srbiji prijeti i problem sa migrantskom krizom, zbog dolaska zime i i opasnost da Evropa počne vraćati ne izbjeglice iz Sirije, nego ekonomske migrante u Srbiju.

“Jedini mogući izlaz za Srbiju jeste razumna politika i saradnja sa Makedonijom, Grčkom, Bugarskom, pogotovo ako dođe do sukoba sa velikoalbanskim elementom, a potrebna je i saradnja sa BiH i tamošnjim muslimanskim stanovništvom, uz uvažavanje Sarajeva i zaštitu svojih interesa u Republici Srpskoj”, rekao je Nikolić.

Učesnici skupa, koji je održan u organizaciji Centra za razvoj međunarodne saradnje, ocijenili su da su svi na Balkanu, gdje se prepliću interesi velikih sila, dio paketa destabilizacije, zbog čega treba da sarađuju bez uticaja sa strane.

(Agencije)