Vijesti 05.09.2016.

Skupi mjerač kvaliteta vazduha sakuplja prašinu na Tehnološkom fakultetu

ČITANJE: 4 minute

U limenoj garaži na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci, iza starih stolova, frižidera i opreme, nalazi se visokosofisticirana gasna stanica za mjerenje kvaliteta vazduha vrijedna oko 200.000 maraka, a koju, zbog birokratskih zavrzlama, skoro niko ne koristi.

U Upravi fakulteta tvrde da uređaj, koji je na fakultet dovezen 2013. godine, koriste za obavljanje nastave i obuku studenata tako što ga izvezu iz garaže u dvorište pored fakulteta i izvode studentske vježbe, ali se žale da zbog administrativnih problema nisu u stanju obavljati komercijalne djelatnosti.

Inače, uređaj je nabavljen iz beskamatnog robnog kredita Austrije, a koji je podigla Vlada RS na ime opremanja Banjalučkog univerziteta nastavnom opremom. Kako su nam rekli, uređaj je nabavljen za Mašinski fakultet, ali im ga je on ustupio s obzirom na to da je dobio najveći dio opreme koju je tražio, a na Tehnološkom fakultetu postoje studenti kojima bi on bio od koristi.

Borislav Malinović, prodekan za naučnoistraživački rad, tvrdi da su na fakultetu učinili sve što su mogli da uređaj dobije sve potrebne dozvole da se može koristiti za komercijalne svrhe. Kaže da je prvi problem bio s carinom, s obzirom na to da se prikolica na koju je uređaj pričvršćen morala cariniti posebno. Kada je to urađeno, obavljena je registracija i homologacija prikolice. Međutim, ni tu nije bio kraj; ispostavilo se da nisu mogli obavljati djelatnosti mjerenja kvaliteta vazduha jer nisu imali adekvatnu licencu za oblast zaštite životne stredine.

“Dobijajnje licence je veoma komplikovano. Recimo, traži vam se da imate određen broj osposobljenog osoblja, da se prostor koji se koristi u nastavne svrhe ne može koristiti za to i brojne druge procedure”, rekao je on.

Malinović je dodao da su na kraju i taj problem uspjeli riješiti tako što su sklopili ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Institutom za materijale i konstrukcije koji ima potrebne licence. Namjera je bila da se oni prijavljuju na tendere putem Instituta. Međutim, ni ovo im nije pošlo za rukom. Tvrde, da su se prijavili na pet tendera, a da ni na jednom nisu prošli, i to pod sumnjivim okolnostima.

“Kad smo se prijavljivali na tendere, radili smo zaista minimalne kalkulacije jer nam je bilo važnije od zarade da dobijemo reference. Jedan od tendera je bio da se radi dobijanja ekološke dozvole na autoputu Banjaluka – Gradiška nekoliko dana godišnje mjeri kvalitet vazduha. Pobijedila je firma koja je imala čak tri puta manju cijenu”, kaže  Malinović.

Tvrdi da su Gradskoj upravi ponudili da za dobrobit građana besplatno mjere kvalitet vazduha, ali i tu su odbijeni jer je rečeno da moraju ići na tender.

“Jedino nam je preostalo da izvezemo uređaj na parking i radimo mjerenja koja koristimo za naučne i stručne radove, ali koje nigdje ne smijemo zvanično objaviti jer nemamo licencu”, kaže prodekan za naučnoistraživački rad.

Tehnološki fakultet, kako su naveli, apeluje na Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da im pomogne da dobiju licence. Iako na vozilu nije bilo registarske tablice, Malinović tvrdi da je prikolica registrovana i da su tablice sklonjene samo privremeno. Navodi da je uređaj kalibrisan i da je u potpunosti spreman za korištenje.

Institucije u banjalučkoj Gradskoj upravi kažu da nisu upoznati niti im je dostavljen prijedlog s Tehnološkog fakulteta da ta institucija ponudi gradu da za dobrobit građana mjeri kvalitet vazduha.

“U gradu postoji organizovano mjerenje kvaliteta vazduha od strane licenciranog preduzeća, ali ukoliko Tehnološki fakultet želi besplatno da nam dostavlja podatke sa svoje mjerne stanice, Gradska uprava nema ništa protiv toga”, istakli su nadležni iz Gradske uprave.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju tvrde da Tehnološki fakultet nikad nije podnio zahtjev za licencu u oblasti zaštite životne sredine.

“Ministarstvo, takođe, nije raspisivalo tendere o kojima se govori u vašem dopisu, a samim tim nije određivalo cijenu niti na bilo koji način učestvovalo u izboru izvođača ili procjenama da li je neka ponuda komercijalna ili ne”, naveli su iz Ministarstva.

(Nezavisne)