Biznis 09.04.2018.

SKUPI POSLOVNI PROSTORI Stanove pretvaraju u kancelarije i radnje

ČITANJE: 2 minute

Zbog viskoh cijena poslovnih prostora, sve više građana da otvara firme u stambenim prostorima i od stanova pravi kancelarije, teretane ili kozmetičke salone.

Interesovanje za kupovinu poslovnih prostora u gradu veoma je slabo, jer previsoke cijene praktično odbijaju potencijalne kupce.

Zbog toga mnogi lokali zjape prazni, a ima ih čak i u samom centru grada.

U većini novoizgrađenih naselja stanovi se prodaju i prije nego što zgrada bude zavšena, ali poslovni prostori dugo poslije nemaju kupce. Zato Banjaluci nije rjedak slučaj da je poslovni prostor prazan, a u istoj zgradi postoje dva stana u kojima su otvorene radnje. Razlog je, kažu stručnjaci, cijena.

Primjera radi, u oglasu smo našli poslovni porstor u novoj zgradi površine 160 metara kvadratnih koji košta nešto više od 400.000 KM, a pritom je udaljen nekoliko kilometara od centra grada.

Nov stan iste površine u zgradi u tom naselju košta 80.000 KM manje.

– Postoje djelatnosti koje se mogu obavljati u stanovima. To su često knjigovodstveni biro, advokatske kancelarije, neka predstavništva i slično. Tako da je finansijski opravdan potez da neko ko ima stan, sredi taj prostor i tu otvori firmu, a ne kupuje poslovni prosto koji je dosta skuplji – kaže direktor Agencije za trgovinu nekretnina Dragan Milanović.

Dodaje su stanovi još uvijek jeftiniji od poslovnih prostora, ali da se i to može promijeniti.

– Cijene stanova, zbog velike tražnje, brzo rastu, a cijene poslovnih prostora, zbog slabe tražnje, stoje. Tako je već sada cijena najma poslovnih prostora negdje izjednačena sa onom najma stanova. Više se isplati otvarati radnje u stanu, samo ako kupujete taj stan – dodaje on.

Sudeći po radnjama u stanovima Banjalučani to već odavno rade, jer se na mnogim mjestima mogu vidjeti prenamjenjene radnje.

Dok su poslovni prostori prazni, u stanovima u Banjaluci otvorene su teretane, saloni za šminkanje, turističke agencije, a česte su i prostorije raznih nevaldinih organizacija.

Prenamjena prostora

Građanima se ponekada desi i obrnuto. Kupe lokal od kojeg žele da naprave stan. Sve kombinacije su moguće, ali da bi bile po zakonu mora da se ispoštuje procedura i izvrši prenamjena tog prostora. – Kupci su često nedovoljno obaviješteni o tome šta je sve potrebno da bi od garaže ili lokala napravili stan i obrnuto, što je neophodnoukoliko su spremni da se u upuste u tu avanturu. Međutim, sudeći po tome koliko su poslovni prostori skupi, isplati se ganjati sve te papire – kaže ekonomista Anita Vuković.

(srpskainfo)