Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cijene arhitektonskih, konstrukcionih, kao i vodoinstalaterskih i kanalizacionih radova više su u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal za 0,2 odsto, dok su elektroinstalacioni, te mašinsko-instalacioni radovi u stanogradnji poskupjeli za 0,1 odsto.

Banjalučanin Duško T. koji se već deset godina bavi molerskim radovima ističe da su cijene tih radova više u odnosu na prošlu godinu.

“Mnogo je posla a majstora, bar onih pravih, nema. Krečenje bijelom bojom po kvadratu lani je koštalo oko 1,50 KM, dok sada dostiže i duplo više”, rekao je Duško T. Da je nedostatak kvalifikovanih radnika podigao cijene u stanogradnji potvrđuju i u građevinskim preduzećima širom Srpske.

Direktor građevinskog preduzeća “MB Modul” iz Prijedora Milan Mamlić ističe za “Glas Srpske” da su bili prinuđeni da podignu cijene i radova i stanova.

“Veliki broj radnika je otišao u inostranstvo u proteklom periodu i jednostavno smo bili prinuđeni da povećamo cijene građevinsko-zanatskih radova, što ja automatski uticalo i na rast cijene kvadrata”, pojasnio je Mamlić.

Dodao je da su sva ta kretanja u sektoru građevinarstva dovela i do prolongiranja rokova, pa oni koji kupuju stanove čekaju i do šest mjeseci duže na useljenje.

Izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da su trenutne cijene na nivou onih iz 2010. godine.

“Svi građevinski radovi su skuplji u odnosu na prije tri godine, ali su to cijene koje smo imali i prije krize koja nas je zadesila. Za nas su to sada normalne cijene”, rekao je Bijelić i dodao da su stanovi poskupjeli i zbog velike potražnje.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem tromjesečju ove godine bila je 1.527 maraka po kvadratu, što je za 6,5 odsto više u odnosu na treće tromjesečje prošle godine.

Plate

Milan Mamlić kaže i da su s namjerom da sačuvaju kadar mnoge građevinske firme povećale plate zaposlenima.

“Dnevnice građevinaca su povećane i generalno plate smo podigli i do 30 odsto da bismo sačuvali kvalitetne radnike “, rekao je on.

(Glas Srpske)

Popularni rep-kor sastav “Straight Jackin” u banjalučkom KSB-u

Predstojeći vikend u banjalučkom KSB-u biće obilježen još jednim odličnim nastupom. U subotu 14. decembra očekuje nas popularni rep-kor sastav Straight Jackin. Poznat po jasnim tekstovima i energičnoj svirci, ali i mješanju žanrova, ovaj sastav na sceni je od sredine devedesetih, a prvi album bio je “Ulaz se otvara češće”. Za vrijeme studija režije u

NAJAVLJEN TREĆI „BL RISING“: Humanitarni događaj posvećen alternativnoj muzici

U organizaciji Udruženja građana „Kultura kulturi“ iz Banjaluke, u banjalučkom klubu „City pub“ 3. i 4. aprila sljedeće godine (petak i subota) po treći put biće održan „BL Rising“, smotra humanitarnog karaktera posvećena alternativnoj muzici i autorskim bendovima. Nakon dva uspješna izdanja „BL Rising“ polako postaje jedan od značajnijih događaja posvećenih različitim muzičkim žanrovima i

Pogledajte rezultate mjerenja kvaliteta vazduha za 6-8. decembar

Izvještaji o rezultatima kontinuiranog mjerenja aerozagađenosti, koje za Grad obavlja Institut za građevinarstvo „IG“, svakodnevno se objavljuju njihovom sajtu. U skladu sa metodologijom mjerenja, rezultati za PM10 (čestice čađi) objavljuju se svakih sedam dana. Ovdje pogledajte najnoviji izvještaj: za period 6-8. decembar 2019. godine…

Suđenje Nenadu Suziću zatvoreno za javnost

Suđenje Nenadu Suziću (69), bivšem ministru prosvjete i kulture koji je optužen za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, jutros je zbog zaštite žrtve, nastavljeno iza zatvorenih vrata. Suđenje se, kako saznajemo nastavilo saslušavanjem svjedoka a cijeli proces biće  zatvoren za javnost. Protiv Suzića je krajem septembra, optužnicu podiglo Okružno tužilaštvo u Banjaluci i ona

Otvaranje izložbi “O Draganama” i “Prostori” ovogodišnjih dobitnica Plakete Banskog dvora

U Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića danas, 9. decembra 2019. godine u 19 časova biće otvorena izložba slika “O Draganama”, Dragane Grašar i izložba grafika “Prostori” Mirjane Preradović dobitnica nagrade Plaketa Banskog dvora za 2018/2019. godinu. Riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike

ZBOG NEIZMIRENIH OBAVEZA: ŽKK Mladi Krajišnik izbačen iz Premijer lige BIH

Četvorostruki šampion BIH i osvajač devet šampionskih titula u RS nije više član elitnog ranga. Ženski košarkaški klub Mladi Krajišnik izbačen je iz Premijer lige BIH odlukom Košarkaškog saveza BIH. Trofejni klub iz Banjaluke zbog neizmirenih obaveza  prema KSBIH nije odigrao ovog vikenda utakmicu protiv ŽKK Brčanka, a kako mu je ovo druga neodigrana utakmica