Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cijene arhitektonskih, konstrukcionih, kao i vodoinstalaterskih i kanalizacionih radova više su u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal za 0,2 odsto, dok su elektroinstalacioni, te mašinsko-instalacioni radovi u stanogradnji poskupjeli za 0,1 odsto.

Banjalučanin Duško T. koji se već deset godina bavi molerskim radovima ističe da su cijene tih radova više u odnosu na prošlu godinu.

“Mnogo je posla a majstora, bar onih pravih, nema. Krečenje bijelom bojom po kvadratu lani je koštalo oko 1,50 KM, dok sada dostiže i duplo više”, rekao je Duško T. Da je nedostatak kvalifikovanih radnika podigao cijene u stanogradnji potvrđuju i u građevinskim preduzećima širom Srpske.

Direktor građevinskog preduzeća “MB Modul” iz Prijedora Milan Mamlić ističe za “Glas Srpske” da su bili prinuđeni da podignu cijene i radova i stanova.

“Veliki broj radnika je otišao u inostranstvo u proteklom periodu i jednostavno smo bili prinuđeni da povećamo cijene građevinsko-zanatskih radova, što ja automatski uticalo i na rast cijene kvadrata”, pojasnio je Mamlić.

Dodao je da su sva ta kretanja u sektoru građevinarstva dovela i do prolongiranja rokova, pa oni koji kupuju stanove čekaju i do šest mjeseci duže na useljenje.

Izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da su trenutne cijene na nivou onih iz 2010. godine.

“Svi građevinski radovi su skuplji u odnosu na prije tri godine, ali su to cijene koje smo imali i prije krize koja nas je zadesila. Za nas su to sada normalne cijene”, rekao je Bijelić i dodao da su stanovi poskupjeli i zbog velike potražnje.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem tromjesečju ove godine bila je 1.527 maraka po kvadratu, što je za 6,5 odsto više u odnosu na treće tromjesečje prošle godine.

Plate

Milan Mamlić kaže i da su s namjerom da sačuvaju kadar mnoge građevinske firme povećale plate zaposlenima.

“Dnevnice građevinaca su povećane i generalno plate smo podigli i do 30 odsto da bismo sačuvali kvalitetne radnike “, rekao je on.

(Glas Srpske)

VIŠKOVIĆ OBEZBIJEDIO 3.000 KM: Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente uručena pomoć

Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente danas je uručeno rješenje za jednokratnu pomoć od 3.000 KM, koju je za renoviranje porodične kuće obezbijedio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Porodica Đuričić je 3. januara postala bogatija za još jednog člana Damjana, deveto dijete u porodici koje je ujedno i prva beba rođena u Derventi ove godine.

DODIK SA VUČIĆEM: Srbija će slijediti stav RS o Dejtonskom sporazumu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH. “Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti”, rekao je Dodik

VANDALIZAM: Išaran tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel

Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na meti vandala, koji su ga išarali, navedeno je na Facebook stranici Grada Banjaluka. “I ovim putem, pozivamo sugrađane da zajedno čuvamo javnu imovinu, u ovom slučaju – kulturno-istorijski spomenik koji je jedan od simbola Banjeluke”, navedeno je u objavi. Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na

SARAJLIJA UHAPŠEN ZBOG DŽEPARENJA Osumnjičen za više od 20 krađa novčanika u Banjaluci

Banjalučka policija uhapsila je danas Harisa Bajrovića (43) iz Sarajeva osumnjičenog za više od 20 krađa novčanika na području Banjaluke. Nakon hapšenja Bajrović je sproveden na kriminalističku obradu. Srpskainfo saznaje da je Bajrović suočen sa neoborivim dokazima za sada priznao više od 20 krađa novčanika u periodu od 2018. godine do danas, te da bi

BANSKI DVOR: Promocija monografije o vjerskim objektima nacionalnih manjina u BiH

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’’ čiji je suizdavač Univerzitet u Banjaluci, održaće se u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, 24. januara sa početkom u 20 časova. – Monografija se bavi istraživanjem sakralne arhitekture nacionalnih manjina kao najznačajnijem materijalnom tragu njihovog vjekovnog boravka u BiH. S obzirom na složenost teme i prisustvo

Na proljeće gradnja fudbalskog terena kod „Delte“

Gradnja fudbalskog igrališta sa vještačkom travom, koja će riješiti problem gradskih klubova sa nedostatkom adekvatnog mjesta za treninge, počeće na proljeće. Za prvu fazu ovog posla, već je izabran izvođač radova, za koje će iz budžeta biti izdvojeno oko 200.000 KM. – Riječ je o prvoj fazi radova na gradnji novog savremenog fudbalskog terena sa

VIJEĆE USTAVNOG SUDA RS: Zakon o uzurpacijama nije povrijedio vitalne interese Bošnjaka i Hrvata

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske je, u skladu sa Ustavom i Zakonom utvrđenim nadležnostima, utvrdilo da Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 28. novembra 2019. godine, nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog i hrvatskog naroda. – Vijeće je svoj stav o