Vijesti 26.12.2018.

SKUPŠTINA GRADA Banja Luka dobila budžet za narednu godinu

ČITANJE: 5 minuta
Odbornici Skupštine Grada usvojili su večeras budžet Grada Banja Luka za 2019. godinu u iznosu od 133.870.000 KM, što je za 2,25 miliona KM više u odnosu na nacrt ovog dokumenta. Budžet je podržao 21 odbornik, dok su tri bila suzdržana.

Prethodno su odbornici usvojili rebalanas ovogodišnjeg budžeta, koji je premašio 149 miliona KM i koji je omogućio da se ove godine izdvoji preko 30 miliona KM investicija u komunalnu, saobraćajnu i oblast vodosnabdijevanja, te u školstvo i realizaciju drugih krupnih i važnih projekata za građane Banje Luke.

I u budžetu za narednu godinu biće izdvojena značajna sredstva za investicije, i to oko 20 miliona KM kojim će biti rješavani problemi građana u mnogim životnim oblastima.

“U prvoj godini mandata prioritet nam je svakako bilo rješenje problema grijanja. Bili smo tako blizu da u prethodnoj grijnoj sezoni grad ostane bez grijanja što bi bila humanitarna katastrofa. To je bio apsolutni prioritet za rješavanje, jer se tiče više od 20 hiljada priključenih korisnika”, kazao je gradonačelnik Igor Radojičić tokom današnjeg zasjedanja.

Prema njegovim riječima, drugi odnosno prioritet koji slijedi jeste pitanje vodosnabdijevanja.

“Desetine hiljada građana seoskog, prigradskog pa i dijela gradskog područja ili nema vodu uopšte ili nema stabilno snabdijevanje. Zato smo u ovoj godini započeli rješavanje problema vodosnabdijevanja visiniskih zona Česme i Krčmarica, što će biti nastavljeno i u narednoj godini. Regionalni projekat “Crno vrelo” takođe biće nastavljen i u 2019. godini, i to u dva pravca, od kojih prvi prema potkozarskim selima i drugi prema Bronzanom majdanu”, kazao je Radojičić. U planu su, kako je naveo, ovi radovi i u Mišinom hanu.

Budžetskim, ali i sredstvima iz eksternih izvora finansiranja u 2019. godini planiran je niz novih projekata.

Kako je istakao gradonačelnik, slijedi izgradnja novog vrtića u naselju Lazarevo, a kroz budžet planarana je i obnova najmanje dva vrtića.

“U fazi smo izrade projekta za potpuno novi most u Srpskim toplicama, planiramo izgradnju trotora na Bulevaru Desanke Maksimović odnosno na Istočnom tranzitu. Treba da se uradi i dogradnja Tehničke škole i rješenje trajnog smještaja Građevinske škole. Predviđena je i gradnja kanalizacije u Tuzlanskoj ulici, nastavak rekonstrukcije pješačke zone u centru grada nakon što se okonča obnova zgrade Banskog dvora”, kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, planirana su i sredstva za završetak društevnog doma u Krminima, a predviđena je i rekonstrukcija bar još dva doma.

Kako je istakao, jako mnogo radi se i na transformaciji u saobraćaju, jer je u zadnjih nekoliko godina hiljade novih vozila na istim saobraćajnicama.

“Zato nam trebaju novi mostovi, novi kružni tokovi, parkinzi ali i prostori za bicikliste i pješake”, istakao je gradonačelnik.

Kako je kazao, “Putevima RS” predložiće se potpisivanje sporazuma za gradnju kružnog toka kod “Lesnine”, a da Grad planira za 2019. godinu kružne raskrsnice kod bivše “Mljekare”, te na ukrštanju Krfske i Ulice cara Lazara.

“Kod prostornog planiranja, važno je istaći da smo u drugoj fazi kvalifikacija za izradu Urbanističkog plana grada, te da se po prvi put nakon nekoliko godina izdvajaju sredstva za provođenje tri javna međunarodna konkursa za idejna rješenja za multifunkcionalnu kongresnu dvoranu, novi most u Docu i za uređenje dijela centralnog područja”, zaključio je Radojičić.

Sredstva su povećana za sport i za kulturu, pa će tako Grad po prvi put naredne godine dodijeliti stipendije sportistima na osnovu postignutih rezultata. Takođe, gradiće se novi pomoćni fudbalski teren.

Odbornici su danas podržali i Regulacioni plan centralnog područja koji je takođe kapitalna stvar za naredni dugogodišnji period, kao i Strategiju razvoja grada za naredi desetogodišnji period.

Na ovoj zadnjoj ovogodišnjoj sjednici sa obimnim dnevnim redom, usvojeni su i programi uređenja gradskog građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje odjeljenja za saobraćaja i puteve i za komunalne poslove za narednu godinu. Takođe, donesen je i program rada Skupštine Grada za 2019. godinu, te usvojeno više tačaka iz oblasti prostornog planiranja.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić govoreći u budžetu za narednu godinu, istakao je da će se budžetom za narednu godinu zadovoljiti društvena, privredna, socijalna i svaka druga moguća komponenta.

“Ono što je bitno jeste da je budžet za narednu godinu stabilan, te da se mora gledati kako se mogu povećati neporeski prihodi, odnosno da se mora stimulisati gradnja i stanogradnja u Banjoj Luci”, rekao je Talić.

Nastavak sjednice

Nastavak 28. sjednice Skupštine Grada zakazan je za sutra, 27. decembar, sa početkom u 9 časova. Odbornici su danas razmotrili ukupno 47 tačaka dnevnog reda.

Novi odbornici i klub odbornika

Na današnjoj sjednici Skupštine Grada, novi odbornici Branko Vještica iz Ujedinjene Srpske i Jovo Savanović iz PDP-a i položili su zakletvu. Vještica je na mjesto odbornika u gradskom parlamentu došao umjesto Marinka Dragišića, a Savanović umjesto Draška Stanivukovića, koji su dobili mandate u Narodnoj skupštini RS.

Na početku sjednice, predsjednik Skupštine Grada Zoran Talić obavijestio je prisutne da je osnovan novi Klub DEMOS, u kojem će biti bivši odbornici DNS-a Boran Bosančić, Dragan Talić i Predrag Vulin. Za šefa ovog kluba imenovan je Talić.

(ATV)