Vijesti 01.04.2016.

Skupština grada Banjaluka: Pljuštale kritike na račun rada Banskog dvora

ČITANJE: 3 minute
banski dvor
Izostanak direktora Banskog dvora Milorada Petrića sa 44. sjednice Skupštine grada, na kojoj se, između ostalog, našao i izvještaj o radu ove ustanove, naišao je na opaske odbornika koji su ovaj izostanak smatrali krajnje neodgovornim jer su imali niz primjedbi na njegov rad.

-Urednik muzičkog programa je njegova kćerka, što je tipičan primjer nepotizma. Kao urednica ovog programa ima zadatak i proizvodnju vlastitog sadržaja, ali niti jedan muzički događaj nije napisan u vlastitoj produkciji. Svi događaji se dešavaju po principu ‘mi vama salu, vi nama uslugu’. Isti je slučaj i sa Kastelom, gdje nema događaja iz vlastite produkcije, već samo komercijalna dešavanja- rekao je Vladimir Mirošljević, odbornik NDP-a u Skupštini grada.

Slično mišljenje dijeli i Mladen Kajkut, odbornik SDS-a, koji takođe smatra da su cijene u Banskom dvoru veoma visoke i dodaje da “zbog nedolaska na razmatranje izvještaja o radu ove ustanove nema potrebe ni da postoji direktor”.

Rajna Plavšić u ime ove ustanove rekla je da je u Banskom dvoru prošle godine održano 214 kulturnih manifestacije, a ostvareni prihod je veći za 10 odsto. Kako je istakla, mjere štednje su provedene u svim segmentima, te nema dugovanja prema dobavljačima, a poslovi se zaključuju u okviru budžetskih sredstava ustanove.

-Tvrđava Kastel je u fazi adaptacije, tako da ćemo u toku godine dogovarati programe koji će biti prikazani u izvještaju za 2016. godinu. Što se tiče cjenovnika, on je revidiran i cijene su smanjene- rekla je Plavšićeva.

Odbornici su jednoglasno usvojili i Izvještaj o radu TOBL i Program njegovog rada za 2016. godinu. Ostoja Barašin, direktor TOBL, istakao je da su usvajanjem ovog izvještaja odbornici dali zeleno svjetlo njihovom dosadašnjem radu, ali su im samim tim i zadali zadatak da intenzivno nastave raditi na projektima koji su započeti ili planirani.

I Izvještaj o radu Centra za socijalni rad usvojen je jednoglasno, a Vera Sladojević, direktor ove utanove, istakla je da je u svom dosadašnjem relativno kratkom mandatu odradila veliki dio posla te obećala da će se i ubuduće domaćinski odnositi prema Centru.

-Mi smo sproveli značajne uštede na svim nivoima osim u domenu prava na naše usluge. Djeca su adekvatno zbrinuta u hraniteljske porodice ili dom ‘Rada Vranješević’, sa kojima imamo izuzetnu saradnju- kazala je Sladojevićeva.

Odbornici su do zaključenja ovog broja usvojili i Izvještaj o radu Centra za razvoj i unapređenje sela te njegov program za 2016. godinu, kao i Izvještaj o radu Doma zdravlja i Sportskog centra “Borik” te program njihovog rada za 2016. godinu.

Neopravdani izostanci

Pored toga što je sadržaj dnevnog reda obiman, on je veoma značajan i trebalo bi da uozbilji odbornike u smislu dolaska na zasjedanja i ponašanja na njima, što sada nije slučaj. Rekao je ovo Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada, te dodao da pored kašnjenja od 45 minuta na zasjedanja, znatan dio odbornika izostaje bez opravdanih razloga, što dovodi u pitanje funkcionisanje Skupštine i same Gradske uprave.

-Nažalost, još nije usvojen kodeks ponašanja, imamo namjeru da ga usvojimo zajedno sa novim poslovnikom. Zasad ne postoje nikakve kazne, ali birači mogu lako provjeriti ko od odbornika nije učestvovao u radu i jedino ih građani mogu kazniti- rekao je Balaban.

1. april

Povodom 1. aprila, Međunarodnog dana šale, predstavnici Gradske organizacije SDS-a uručili su juče Slobodanu Gavranoviću, gradonačelniku, zahvalnicu za (ne)ostvarena predizborna obećanja iz 2012. godine.

Tim povodom Predrag Vulin izjavio je da će Savez za promjene imati zajedničkog kandidata za gradonačelnika tog grada na lokalnim izborima u oktobru ove godine te da opozicija neće biti razjedinjena kao na lokalnim izborima 2012. godine.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je takođe u duhu 1. aprila zahvalio za ovo priznanje te čestitao SDS-u pobjedu na predstojećim izborima u nadi da će oni moći učiniti više za grad.

(NN)