Vijesti 22.11.2018.

Skupština grada Banjaluka usvojila nacrt budžeta za iduću godinu od 131.615.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Skupština grada Banjaluke usvojila je danas Nacrt gradskog budžeta za iduću godinu od 131.615.000 KM i uputila ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Nacrt budžeta otprilike u istom okviru na kojem je osnovni budžet ove godine.

Radojičić je rekao da je iz budžeta za narednu godinu planiran nastavak niza projekata vodosnabdijevanja, zatim oko 800.000 KM za dogradnju i rekonstrukciju vrtića u gradu, te izgradnja novog vrtića, kao i više od milion KM za rekonstrukciju i obnovu saobraćajnica.

Prema njegovim riječima, oko 19 miliona KM planirano je za kapitalna ulaganja naredne godine.

Radojičić je napomenuo da se čeka završetak pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o većem kreditu po povoljnom aražmanu za iznos od 20 miliona KM u dvije tranše, u više godina povlačenja, koji bi se odnosio na vodosnabdijevanje i na mostove.

“Riječ je o kapitalnim projektima koji se ne mogu finansirati samo iz budžeta, jer su veoma veliki iznosi”, naveo je Radojičić i izrazio očekivanje da bi ova sredstva mogla biti operativna u maju naredne godine.

Na sjednici gradskog parlamenta danas je usvojen i drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta, kojim je budžet za ovu godinu povećan za 2,7 miliona KM.

Radojičić je naveo da će grad ovu godinu završiti sa više od 30 miliona KM ulaganja u kapitalne projekte, što će biti jedna od rekordnih godina za Banjaluku.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić je rekao da kroz budžet za narednu godinu Gradska uprava ne zapostavlja društvenu, privrednu i razvojnu, kao i socijalnu komponentu.

On smatra da Nacrt budžeta za narednu godinu sigurno može zadovoljiti sve potrebe grada.

Talić je rekao da će se Prijedlog budžeta grada za narednu godinu naći pred odbornicima na sjednici 26. decembra.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada donesena je odluka o nivou buke prilikom održavanja javnih manifestacija.

Odluka će do kraja februara iduće godine biti u eksperimentalnoj fazi, gdje će biti vršena mjerenja i upozoravani oni koje prekrše te normative, a od marta će, onima koji budu kršili odredbe odluke, biti izricane kazne.

Usvojeno je i niz odluka o utvrđivanju naziva 29 ulica u gradu, pa će tako će po Milunki Savić, srpskoj heroini Velikog rata i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, biti nazvana ulica u naselju Ada.

(Nezavisne)