Politika 18.10.2016.

Skupština Grada: PDP-u stolica koju su svi željeli

ČITANJE: 2 minute

Od 31 odborničkog mandata SNSD je dobio 11, umjesto očekivanih 12, dok je PDP-u pripao treći mandat koji je najviše ovoj partiji visio o koncu, a koji su svi priželjkivali.

Prema jučerašnjim konačnim rezultatima CIK-a, vladajuća koalicija SNSD – SP – DNS u Skupštini grada imaće 18 odbornika, od kojih su četiri kandidati iz DNS-a, a tri iz SP-a, dok je Ujedinjena Srpska, sa kojom imaju dodatni sporazum, dobila dva mandata.

Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a, rekao je da iz ove stranke nisu iznenađeni ni kada su u pitanju odbornici, ni izbor gradonačelnika Igora Radojičića, te da je bilo najbitnije da zadrže postojeći broj odbornika.

“Daleko je od toga da nismo željeli još dva odbornika, ali zadovoljni smo rezultatom jer to su bili naši planovi”, rekao je Amidžić.

Dodao je da je postojala mogućnost da će SNSD imati još jedan mandat, ali je ova stranka ipak ostala na 11 mandata. Iako se Petar Đokić, lider SP-a, nadao četvrtom mandatu, u Skupštinu grada ipak će sjesti: Milan Milaković, Darko Milošević i Mišo Kovačević. Milaković ne krije ambicije za mjesto potpredsjednika Skupštine, a na tom mjestu mogao bi se naći i Saša Čudić, predstavnik iz reda nacionalnih manjina. DNS, koji je, kad je riječ o broju mandata, ostao na istom nivou kao na prošlim lokalnim izborima, u gradskom parlamentu predstavljaće Budimir Balaban, Nenad Šibarević, Novo Grujić i Boran Bosančić.

“Iako rast broja glasova nije spektakularan – stalan je i to je ono što nama, koji zagovaraju realne priče, odgovara”, rekao je Budimir Balaban.

Naime, prema dogovoru koalicionih partnera SNSD i SP sa Ujedinjenom Srpskom i Sašom Čudićem, DNS-u pripada mjesto predsjednika Skupštine, dok će ostalim partnerima pripasti mjesta potpredsjednika.

U PDP-u, koji je ugrabio treći mandat, su kazali da su u izbornu kampanju ušli časno i iskreno, te da su se nadali većem broju odbornika, a u Skupštinu su ušli: Zoran Talić, Draško Stanivuković i Tanja Čičić-Odžaković.

“Ovo nije željeni rezultat, ali to je volja građana. Napravili smo tim koji se bavi analizom izbornih rezultata i nakon toga znaćemo u kom smjeru da idemo”, rekao je Stanivuković.

Od izrazito opozicionih stranaka najviše glasova dobili su u NDP-u, koji u Skupštinu ulazi sa četiri odbornika: Dragan Talić, Vladimir Mirošljević, Mirna Savić-Banjac i Saša Lazić.

SDS-u pripala su tri odbornička mjesta, koja su zauzeli Predrag Vulin, Aleksandar Petković i Ljubo Ninković. Ujedinjena Srpska se prvi put ove godine pojavila na izborima, a njen lider Nenad Stevandić ostvario je istorijski uspjeh sa osvojena dva mandata.

Stevandić će, najvjerovatnije, svoj mandat ustupiti Nataliji Trivić, dok je drugi odbornik Milenko Jaćimović.

(nezavisne.com)