Skupština grada podržala gradonačelnikov prijedlog o beneficijama za investitore

skupstina grada

Pravilnik o uslovima i načinu otuđenja nepokretnosti u gradskoj svojini, po kojem investitori ubuduće mogu da zemljište za izgradnju novih pogona dobiju ispod tržišne cijene ili čak besplatno – usvojen je danas u nastavku devete sjednice Skupštine Grada Banjaluka.

 Sa ciljem privlačenja novih investicija i jačanja privrednih aktivnosti na području grada, novim Pravilnikom – ovu benificiju mogli bi ostvariti investitori koji se obavežu da će zaposliti najmanje 30 novih radnika u periodu od četiri godine.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je predlagač ovog pravilnika, očekuje da bi efekti pravilnika trebalo da budu veoma pozitivni i da Banja Luka bude konkurentna kako u okruženju tako i regionalno. Kako je istakao – već je bilo interesovanja investitora o tome kada će pravilnik biti usvojen.

-Cijeli proces mora biti transparentan i pravilnikom je predviđeno da Skupština Grada odlučje o tome koji je projekat od ekonomske opravdanosti i značajan za ekonomski razvoj i da li neka ponuda ispod tržišne cijene zaista ispunjava uslove, prije svega novog zapošljavanja i ekonomskog razvoja – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je istakao, Banja Luka mora biti konkurentna za investicije i za ono što su prioriteti gradske vlasti kada je riječ o razvoju, a to su: industrijske zone, nova ulaganja i zapošljavanje u realnom sektoru.

-Ne možemo biti zadovoljni samo time što smo glavni grad i da će samim tim neko doći ovdje. Moramo se boriti da privučemo investitore i da budemo konkurentni – zaključio je Radojičić.

Prema pravilniku, Skupština Grada bi, prije prodaje, određivala koji to projekti ispunjavaju uslove da bi bili proglašeni investicionim projektom od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj. Pored toga, gradske nepokretnosti iz ovih kategorije bi se prodavale isključivo na javnom konkursu.

Zbog zakonskih ograničenja, gradske vlasti do sada nisu imale mogućnost da nekretnine u gradskoj svojini investitorima daju bez naknade. Stupanjem na snagu Zakona o stvarnim pravima, stvorena je zakonska podloga za ovakav način privlačenja investitora, jer je ovim aktom data mogućnost lokalnim zajednicama da, usvajanjem pravilnika poput ovog, gradsku svojinu za projekte od posebnog ekonomskog interesa daju besplatno ili ispod cijene.

Odbornici su danas usvojili i Izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za 2016. godinu, kao i izvještaje o poslovanju u prošloj godini javnih ustanova: Dom zdravlja, Banski dvor Kulturni centar i Sportski centar „Borik“.

Prihvaćeni su i izvještaji o realizaciji godišnjeg kalendara sportskih manifestacija Grada Banja Luka za 2016. godinu i programa finansiranja sporta i fizičke kulture Grada za 2016. godinu.

Na današnjem zasjedanju, koje je završeno u popodnevnim časovima, usvojen je i Program korišćenja sredstava od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe za 2017. godinu, kojim je predviđeno da se ukupna planirana sredstava u visini od 250.000 KM dodijele putem javnog poziva registrovanim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima.

U okviru kadrovskih pitanja, dužnosti su razriješeni direktori Centra za razvoj i unapređenje sela i JU “Banski dvor – Kulturni centar”, objavljeno je na internet stranici Gradske uprave grada Banjaluka.

(BLportal)

GLAMOČANI Još se čeka odluka o rušenju naplatnih kućica

Danas su iz Puteva Republike Srpske poručili da će rušiti naplatne kućice u Glamočanima, ali da još ne znaju kada, te da na to pitanje odgovor ima Kancelariju za žalbe BiH. Oni, kažu u Putevima, treba da odluče o žalbi jednog od ponuđača. Kada će to biti, u KRŽ danas ne odgovaraju. Trebalo je da

NAKON DESET GODINA Arhitektonsko-studentski kongres se vratio u Banjaluku

Arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka se nakon deset godina vratio u Banjaluku i održava se na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. 17. arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka od velikog je značaja za povezivanje studenata i profesora, razmjenu iskustava, ideja, načina rada i promišljanje budućih arhitekata sa prostora bivše države.   Tanja Trkulja, jedan od organizatora ASK018 i

GRAĐANI DA SE STRPE DO JUNA Nema kružnog toka na Rebrovcu do ljeta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić najavili su da će na izgradnji kružnog toka kod Rebrovačke crkve biti gotovi u junu, što je građane iznenadilo, jer su očekivali da bi kružni tok trebao biti gotov ranije. – Samo se kod nas kružni tok pravi pola godine. Ljudi zgradu naprave, dok

(FOTO) CRVENO, KOŠULJE I GOLA RAMENA Ljepota u punom sjaju na ulicama Banjaluke

Lijepo vrijeme je konačno stiglo, a na banjalučkim ulicama je šarenilo i lagana odjeća. Tako su danas u gradu na Vrbasu među različitim odjevnim kombinacijama dominirali printovi i crvena boja, ponegdje dopunjeni golim ramenima. Zavisno od dnevnih obaveza ili  (ne)osjetljivosti na jačinu sunčevih zraka, neki su sebi mogli da “dozvole” outfit koji priliči ljetnim mjesecima,

DOLASKOM VISOKIH TEMPERATURA Pojavile se zmije i na Banj brdu

Građani su na Banj brdu vidjeli dvije zmije, a za jednu kažu da je bila veća i pretpostavljaju da je u pitanju smuk, dok je druga bila manja i nije bila živa. Nedavno je i mještanka u naselju Vrbanja u svom dvorištu pored kuće u kojoj živi sa djecom vidjela zmiju, a potom ju je,