Vijesti 31.05.2016.

Skupština grada: Stavljena van snage odluka o izmjeni RP Borik

ČITANJE: 2 minute

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić rekla je da ova odluka znači da neće biti izmijenjen regulacioni plan naselja Borik i da se već analiziraju i vrednuju druge lokacije na kojima bi, na zahtjev SPC, mogao biti izgrađen vjerski objekat.

“SPC ima potrebu da na području Borika ima vjerski objekat, te će u potpuno transparentnoj proceduri biti analizirane druge lokacije. Vjerujem da će se naći kompromisno rješenje, te da će crkva biti izgrađena tamo gdje to bude prihvatljivo i za SPC i za stanovnike Borika”, rekla je Brkićeva novinarima tokom skupštinske pauze.

Ona je napomenula da će se, ukoliko Skupština grada u budućnosti donese odluku o pristupanju izmjeni regulacionog plana, voditi računa o željama i potrebama građana.

Inicijativu za stavljanje van snage odluke o izmjeni dijela regulacionog plana naselja Borik podržali su građani posredstvom građanske inicijative “Za Borik”, čiji je član Sanda Vukojević ocijenila da je ovo pobjeda zdravog razuma.

“Mi nismo bili protiv crkve. Naš jedini cilj bio je očuvanje dječijeg igrališta i dobrobiti djece i građana”, poručila je Vukojevićeva.

Odbornici su na sjednici usvojili i prijedlog odluke o dodjeli stipendija grada učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, kojom se propisuju se uslovi, način, kriterijumi i postupak za dodjelu stipendija.

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić rekla je da je ovo značajno pitanje jer je Banjaluka jedna od jedinica lokalne samouprave koja izdvaja najviše sredstava u ove svrhe.

“Iako je tokom diskusije o ovoj tački rečeno da je nova odluka restriktivna, smatram da nije takva, te da i dalje daje mogućnost svim dobrim učenicima i studentima da ostvare pravo na stipendiju, bilo da je riječ o stipendiji po socijalnom statusu, ostvarenom uspjehu u školovanju ili o deficitarnim zanimanjima”, navela je Brkićeva.

Odbornici će raspravljati i o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije grada za kreditno zaduženje Zavoda za izgradnju Banjaluka, po kojem se ovo preduzeće zadužuje za kredit od 1.800.000 KM.

(Agencije)