Politika 27.05.2020.

SKUPŠTINA GRADA: Usvojen rebalans gradskog budžeta

ČITANJE: 2 minute

Skupština grada usvojila je danas Nacrt rebalansa gradskog budžeta u iznosu 147,5 miliona KM, koji je, usljed ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa, niži za 3,1 milion KM odnosu na planirani budžet za ovu godinu.

Nacrt rebalansa upućen je u javnu raspravu, koja će trajati od 28. maja do 4. juna. Zainteresovani će ga moći pogledati na sajtu Grada i svoje prijedloge i primjedbe uputiti elektronskim putem na adresu: [email protected].

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio da je epidemija korona virusa dovela do obustave rada velikog broja privrednih subjekata, što je dovelo i do pada gradskih prihoda. Prema njegovim riječima, procjenjuje se da bi do kraja godine Banja Luka mogla imati pad prihoda za oko 30 miliona KM, s tim da već sada taj pad iznosi 12,1 milion KM.

-Ovakvo stanje zahtijeva potpuno restrukturisanje gradskih finansija, te je na današnjem zasjedanju, uz rebalans, donesen čitav set odluka u vezi sa gradskim finansijama. Bez obzira na ovu situaciju, naše opredjeljenje je da se ne zaustavljaju kapitalne investicije, zbog čega je parlament danas donio i odluku o emisiji obveznica u iznosu od 12 miliona KM za njihovo finansiranje. Logika ovog rebalansa jeste da pokušavamo nastaviti razvojnu komponentu grada. Nismo odlučili da režemo investicije, nego smo izabrali ovaj teži put–razvojnu liniju – naglasio je Radojičić.

Kako je pojasnio, uz emisiju obveznica za kapitalne projekte, pretpostavljeni pad prihoda do kraja godine pokušaće se nadomjestiti suficitom iz prošle godine u iznosu od oko osam miliona KM, reprogramima duga od oko četiri miliona KM, te uštedama na različitim stavkama u ukupnom iznosu od pet miliona KM.

Radojičić je ukazao da je prošla budžetska godina završena sa suficitom, iako je samo u javne projekte uloženo više od 30 miliona KM.

–  Prošla godina je, kao i tri prethodne, završena suficitom što je znak domaćinskog poslovanja – ocijenio je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da je kao posljedica epidemije virusa korona u Banjoj Luci u prethodna dva mjeseca zabilježen znatan pad privrednih aktivnosti i javnih prihoda, što je zahtijevalo restrukturisanje gradskih finansija, ističući da je neophodno jedinstvo u vezi sa konceptom razvoja grada.

-Naše opredjeljenje u Gradskoj upravi jeste da ne zaustavljamo kapitalne investicije, te da se nastave investicioni ciklusi u gradu – rekao je Talić.

Na današnjem vanrednom zasjedanju donesena je i odluka o utvrđivanju osnovice za obračun rente koja iznosi 913,70 KM po kvadratnom metru, te odluka o prosječnim jediničnim cijenama radova komunalne i druge javne infrastrukture i uređenje javnih površina.

Takođe, donesena je i odluka o fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja, koje će se u narednom periodu dodjeljivati osobama koje ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju. Odlukom je regulisano i buduće održavanje novoizgrađenih stanova u naselju Kuljani.