Politika 25.05.2021.

Skupština o setu zakona o platama: Vladajući podržavaju, opozicija traži više

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i poslanik SNSD-a Željka Stojičić rekla je danas da će sredstva za povećanje plata biti obezbijeđena iz vlastitih prihoda Srpske i da je značajno što će biti povećane svim radnicima.

“Vidljiv je ekonomski oporavak u Srpskoj i zato se Vlada odlučila da poveća plate svim radnicima. Važno je što se veći postoci za povećanje primjenjuju na niže plate”, rekla je Stojičićeva u Narodnoj skupštini.

Ona smatra da svi poslanici trebaju podržati povećanje plata jer ono što radi Vlada je realno.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republik Srpske Jelena Trivić tvrdi da 70 odsto radnika u Srpskoj prima platu koja je manja od prosječne.

“Nažalost, neke stvari u Republici Srpskoj se preuveličavaju, pa i kada govorimo o platama i ekonomskim pokazateljima. Žao mi je što ste ubijedili dio naroda da je ovo što radite najbolje”, rekla je Trivićeva.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić smatra da je predloženo povećanje plata u Srpskoj simbolično i da su plate neprimjereno niske u odnosu na životni standard građana.

Tokom skupštinske rasprave o setu zakona kojima se uređuje povećanje plata i poboljšanje materijalnog položaja svih radnika u Srpskoj, Stanić je rekao da podržava predloženo povećanje plata na način da se povećavaju najniže.

Stanić je naveo da je povećanje plata u Republici Srpskoj nasušna potreba, posebno u zdravstvu jer ljekari i medicinsko osoblje odlaze iz Srpske u inostranstvo.

Poslanik SNSD-a Vlado Đajić, replicirajući Staniću, rekao je da su netačne njegove tvrdnje da u bolnicama u Republici Srpskoj nema lijekova.

Đajić je rekao da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske već drugu godinu posluje pozitivno.

“Zdravstveni radnici zaslužuju i veću platu od predložene i u budućnosti ćemo raditi na povećanju plata u zdravstvu Republike Srpske”, poručio je Đajić.

Šef Poslaničkog kluba PDP-a Perica Bundalo smatra da predloženo povećanje plata u Republici Srpskoj nije dovoljno zbog rasta troškova života.

On je rekao da je kulturna djelatnost u Republici Srpskoj od velikog interesa, posebno kinematografija.

(E.M)