Skupština RS: Po hitnom postupku o zakonu o radu

SKUPSTINA
SKUPSTINA
Narodna skupština Republike Srpske danas bi na posebnoj sjednici trebalo da, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o radu.

Pred poslanicima će se na sjednici, čiji je početak zakazan za 15 časova, po hitnom postupku naći i Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je ranije da su rješenja, predložena u tekstu novog zakona o radu, mnogo bolja od rješenja u Zakonu o radu Federacije BiH (FBiH) i negirao navode Sindikata da je ovaj zakon pisao Međunarodni monetarni fond što pokazuje razlika u predloženim rješenjima Srpske i FBiH.

On je naveo da je poslovna zajednica bila kooperativna i učestvovala u razgovorima o zakonu, te da primjedbi Sindikata nije bilo zato što nisu htjeli dijalog.

– Zakon o radu je veoma bitna tema, posebno za radnike koje predstavlja Sindikat, a oni nisu našli za shodno da razgovaraju o ponuđenom materijalu- rekao je Savanović.

Vladajuće političke partije u Republici Srpskoj smatraju da treba usvojiti novi zakon o radu, jer rješenja koja je donijela Vlada Srpske nisu uperena protiv prava radnika.

Predstavnici vladajućih stranaka navode da je Republici Srpskoj neophodan novi zakon u ovoj oblasti, jer je prethodni donesen prije 15 godina i jer su sve države u okruženju donijele novi zakon o radu.

Stav opozicije je da u Srpskoj nema socijalnog dijaloga o novom zakonu o radu, da on ne zadovoljava interese radnika, sindikata, poslodavaca, nezaposlenih, kao i da Vlada ovim zakonom dovodi Srpsku u poziciju da bude manje konkurentna za inostrane i domaće investiranje nego Federacija BiH.

Predstavnici opozicionih političkih partija smatraju i da Prijedlog zakona o radu ne bi trebalo po hitnoj proceduri razmatrati u Skupštini.

Savez sindikata najavio je za danas proteste u Banjaluci jer je, kako kažu, Vlada Srpske odlučila da bez saglasnosti radnika donese novi zakon o radu.

(Agencije)

Banjaluka radi i nedjeljom, Sindikat nezadovoljan

Za Banjaluku nije dobar prijedlog da trgovine ne rade nedjeljom, jer upravo tada ovaj sektor ima najviše prometa i gostiju, poručio je juče gradonačelnik Igor Radojičić. “Strateški koncepti razvoja grada podrazumijevaju i razvoj usluga, turizma, ugostiteljstva i trgovine, tako da zatvaranje nedjeljom, koji  je jedan od najprometnijih dana kada upravo dolaze gosti i kada trgovine

CRNA GORA OBARA REKORDE: Litije širom zemlje (FOTO/VIDEO)

U gradovima širom Crne Gore večeras se vjerni narod okuplja u litijama. Sudeći po brojnosti, narod Crne Gore večeras obara rekorde u broju okupljenih koji su stali u odbranu pravoslavnih svetinja i poručili da je potrebno povlačenje spornog Zakona o slobodi vjeroipovijesti. U Podgorici se okupio veliki broj vjernika koji uzvikuju “Crna Gora i Srbija – to

NOVI PROJEKAT BANJALUČKOG “DISA”: “Zaboravom” šire krug publike

Članovi “Dis” pozorišta mladih Banjaluka objavili su pjesmu i spot “Zaborav”, koji je dio predstave “Dnevnik nepoznate generacije”. Predstava je autorski projekat u kojem režiju potpisuje Milan Bogdanović, a tekst Aleksandar Vasiljević. “Riječ je o sentimentalnoj i očaravajućoj priči, koja nas potpuno sanjarski vodi kroz svoju radnju i vraća u vrijeme kada je sve izgledalo

TRAŽILI ĐOKIĆEVU SMJENU: Pet poslanika SP-a napustili sjednicu IO

Poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske napustili su današnju sjednicu Izvršnog odbora partije, te održali sastanak kluba poslanika gdje su donijeli zaključak da od premijera Radovana Viškovića traže smjenu ministra rudarstva i energetike i predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića. Radi se o pet poslanika: To su: Goran Selak, Savo Vulić, Risto Marić, Andrea

GRAD TRAŽI ODŠTETU: Omladincima zbog skupa “Pravde za Davida” tužba od 178.445 KM

Grad Banjaluka tužio je organizatore skupa “Pravda za Davida” koji je održan 30. gecembra 2018. godine, te u predloženoj presudi tražio 178.445 KM odštete zbog onemugućavanje proslave Nove godine. Tuženi su omladinci Pavle Knažević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić, koji su i podnijeli zahtjev za održavanje tadašnjeg skupa, za koje gradske vlasti tvrde da je

U toku sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije, mogući radikalniji rezovi

Danas u 16 časova u Banjaluci počela je sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije, saznaje opcija.net. Sastanak najužeg rukovodstva SP-a odvija se pod okriljem svojevrsne konspiracije, budući da nijedan medij nije obaviješten o njegovom održavanju. Prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora, na ovom skupu nije isključen početak raspleta višemjesečnih unutrašnjih talasanja u ovoj partiji, tako da, zbog