Politika 09.12.2015.

Skupština RS: Poslanici o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama

ČITANJE: 2 minute
skupstina
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci raspravom o Prijedlogu zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, kojim se uređuju mjere za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama s ciljem obezbjeđivanja zaštite gledalaca, takmičara i drugih učesnika sportskih priredbi i imovine.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o gradu Zvornik, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini.

Opozicija, kako je i najavila, ne prisustvuje sjednici.

Poslanici bi o apsolviranim tačkama trebalo da se izjašnjavaju sutra.

Poslanik SNSD-a Vanja Bajić rekao je da sprečavanje nasilja na sportskim priredbama treba biti kontinuiran rad, te pohvalio donošenje zakonskog rješenja u ovoj oblasti.

Bajić je istakao  da je zakon detaljno napisan, ali da ne bi trebalo da ostane samo “mrtvo slovo na papiru”, te dodao da ni stav suda i tužilaštva ne smije biti pasivan kada je riječ o nasilju na sportskim priredbama.

On je naveo da se posebna pažnja treba posvetiti radu sa navijačima, što treba da obezbijede sportski klubovi i savezi, a što u Srpskoj nije praksa.

Poslanik koalicije “Domovina” Murvet Barjaktarević rekao je da bi bilo dobro da sve navijačke grupe budu registrovane pri klubu ili kao udruženje građana.

On smatra da bi na taj način bilo mnogo lakše organizovanje sportskih priredbi i eventualno reagovanje organa reda.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić podržao je prijedlog poslanika Barjaktarevića, jer smatra da je dobro znati ko u čijoj organizaciji dolazi na sportske priredbe.

On je predložio da bi bilo korisno da ta registracija bude besplatna.

Stevandić je naveo da u Srpskoj nema mnogo gledalaca na sportskim priredbama, ali i ukazao na značaj prevencije, jer su upravo sportski događaji prikladno mjesto da slanje političkih i ostalih poruka.

(Agencije)