Skupština RS: Poslanici o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama

skupstina
skupstina
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci raspravom o Prijedlogu zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, kojim se uređuju mjere za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama s ciljem obezbjeđivanja zaštite gledalaca, takmičara i drugih učesnika sportskih priredbi i imovine.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o gradu Zvornik, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini.

Opozicija, kako je i najavila, ne prisustvuje sjednici.

Poslanici bi o apsolviranim tačkama trebalo da se izjašnjavaju sutra.

Poslanik SNSD-a Vanja Bajić rekao je da sprečavanje nasilja na sportskim priredbama treba biti kontinuiran rad, te pohvalio donošenje zakonskog rješenja u ovoj oblasti.

Bajić je istakao  da je zakon detaljno napisan, ali da ne bi trebalo da ostane samo “mrtvo slovo na papiru”, te dodao da ni stav suda i tužilaštva ne smije biti pasivan kada je riječ o nasilju na sportskim priredbama.

On je naveo da se posebna pažnja treba posvetiti radu sa navijačima, što treba da obezbijede sportski klubovi i savezi, a što u Srpskoj nije praksa.

Poslanik koalicije “Domovina” Murvet Barjaktarević rekao je da bi bilo dobro da sve navijačke grupe budu registrovane pri klubu ili kao udruženje građana.

On smatra da bi na taj način bilo mnogo lakše organizovanje sportskih priredbi i eventualno reagovanje organa reda.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić podržao je prijedlog poslanika Barjaktarevića, jer smatra da je dobro znati ko u čijoj organizaciji dolazi na sportske priredbe.

On je predložio da bi bilo korisno da ta registracija bude besplatna.

Stevandić je naveo da u Srpskoj nema mnogo gledalaca na sportskim priredbama, ali i ukazao na značaj prevencije, jer su upravo sportski događaji prikladno mjesto da slanje političkih i ostalih poruka.

(Agencije)

NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti. Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao

POTVRDA: Pronađeno beživotno tijelo pripada nestalom Banjalučaninu

Beživotno tijelo koje je večeras pronađeno u jednoj kući je Banjalučanin Igor Aksentijević, saznaje Srpskainfo. Njegovo sklupčano tijelo je pronašla majka preminulog, nakon nekoliko dana traganja po gradu. “Bitno mi je samo da sam ga pronašla”– kratko je izjavila za Srpskainfo majka pokojnog Aksentijevića. Aksentijević je, kako saznajemo, ranije hapšen zbog droge. U nastavku istrage

DODIK: Najniža plata 520 KM, nema dodatnog smanjivanja zbog bolovanja

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je danas u Banjaluci da će najniža plata u RS u narednoj godine biti 520 KM. Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao i da se neće dodatno smanjivati plate za vrijeme bolovanja u Republici Srpskoj. “Potkrala se greška u dokumentu programa ekonomskih reformi i to je izbrisano. Ljudi