Vijesti 02.03.2016.

Skupština RS: Prijedlogom zakona utvrđen način konverzije kredita

ČITANJE: 2 minute
SKUPSTINA
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze razmatranjem Prijedloga zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima na prijedlog Kluba poslanika SDS-SRS Republike Srpske.

Ovaj prijedlog zakona, kako su najavili, podržaće i poslanici SNSD-a. Na sjednici će biti razmatran i Prijedlog zakona o oružju i municiji.

Pjedlogom zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima uređuje se način i postupak konverzije ovakvih kredita u kredite u valuti KM.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marinko Božović istakao je da će davalac kredita, u skladu sa navedenim zakonom, izvršiti konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima u kredite u valuti KM.

“Davalac kredita bi trebalo da sačini aneks ugovora o kreditu sa korisnikom kredita uz zadržavanje postojećih instrumenata obezbjeđenja i utvrditi novi plan njihove otplate, počev od dana zaključivanja ugovora”, rekao je Božović, obrazlažući zakonska rješenja.

On je naveo da je veliki broj građana Republike Srpske korisnik kredita u švajcarskim francima.

“Oni su na ivici egzistencije, a ovaj problem je daleko izraženiji u Republici Srpskoj, nego u Federaciji BiH. Cilj ovog zakona je da bude riješen ovaj problem naših građana”, dodao je Božović.

Ovaj zakon predložio je Klub poslanika SDS-SRS Republike Srpske. Predsjednik Udruženja “Švajcarac” Kemal Duraković rekao je da u BiH ima više od 9.000 korisnika kredita u švajcarskim francima.

“Ovi korisnici su egzistencijalno ugroženi, i zbog toga je potrebno usvojiti navedeni zakon. Molim sve poslanike da podrže predložena zakonska rješenja”, dodao je Duraković.

Direktor “Hipo Alpe Adria banke” Banjaluka Goran Babić kaže da bi, ukoliko bude usvojen navedeni zakon, bile prouzrokovane katastrofalne posljedice za banku, ali i privredu.

“Nećemo preuzeti odgovornost za dramatične posljedice koje bi moga da prouzrokuje navedeni zakon. Ovaj zakon je i neustavan, a u koliziji je sa brojnim pravima propisanim međunarodnim aktima”, rekao je Babić.

On je napomenuo da je “Hipo banka” posvećena pronalaženju najboljih rješenja za svoje klijente.

(NN)