Vijesti 02.11.2016.

Slaba realizacija prioriteta u najbrojnijim prigradskim naseljima

ČITANJE: 2 minute

Udaljena samo pet do deset kilometara od centra grada, najbrojnija prigradska naselja Česma, Motike, Kuljani i Priječani svakog dana se grade i šire, ali se mještani ne mogu pohvaliti da su im unazad četiri godine riješeni glavni prioriteti.

Naselje Kuljani nosi epitet gradilišta broj jedan na teritoriji grada, u kome se najviše grade kuća, ali i dalje muku muči s neuslovnom Prvom kuljanskom uliciom, kao i nedostatkom vrtića.

“U Kuljanima se i dalje grade kuće, ali ne u velikom broju kao u odnosu na raniji period. Malo je realizovanih prioriteta. Nedostaje nam vrtić, čije je otvaranje opravdano zbog širenja naselja”, kazao je Bojan Kovačević, predsjednik MZ Kuljani za Nezavisne novine.

Dodao je da prema nekoj procjeni u tom naselju živi oko 5.000 stanovnika.

U odnosu na 2014. godinu prodaja placeva je opala u MZ Priječani, naročito onih koji se nalaze uz obale Vrbasa. Trenutno ovo naselje broji 500 domaćinstava i 2.041 stanovnika, a suočava se s lošom putnom infrastrukturom i nedostatkom kanalizacione mreže.

“Od osnivanja mjesne zajednice 2011. godine već pet godina Gradskoj upravi pišemo manje ili više iste prioritete. Od tada skoro ništa nije urađeno”, kazao je Nebojša Tojagić, predsjednik MZ Priječani.

Izgradnja vodovodne mreže za visinsku zonu, dodjeljivanje imena 31 ulici od ukupno njih 33, kao i izgradnja 500 metara puta za Priječne od ukupno 5.280 metara, samo su neki od realizovanih prioriteta u ovoj MZ.

Sa oko 6.000 stanovnika Česma je od centra grada udaljena pet kilometara, a za četiri godine skoro ništa nije realizovano u tom naselju.

“Nismo zadovoljni rješavanjem prioriteta. Petnaest godina tražimo rješenje cijele vodovodne mreže. Neki od neriješenih prioriteta su proširenje Ulice Petra Velikog, glavne ulice u naselju, proširenje ili izgradnja novog školskog objekta kao i vrtića. Ovo nam je potrebno jer se naselje širi i gradi”, istakao je Miladin Maličević, predsjednik Mjesnog savjeta Česma.

Darko Todić, predsjednik Savjeta MZ Motike, rekao je da su im u posljednjih četiri godine prioriteti bili rasvjeta, glavni put Banjaluka – Motike, zatim kanalizacija i da ništa od toga nije urađeno.

“Urađeni su samo nekategorisani putevi, ali oni spadaju u redovno održavanje saobraćajnica, tako da njih ne mogu svrstati u prioritete. Naselje se širi, što se najbolje vidi po pravljenju kuća, i na taj način se vidi da stanovništvo dolazi u ovu mjesnu zajednicu. U posljednjih deset godina ovaj broj je posebno porastao”, kazao je Todić.

(nezavisne.com)