Magazin 26.09.2021.

Slađana Zrnić i Željko Erkić dobitnici Male liske

ČITANJE: 2 minute

U sklopu festivala komedije “Mostarska liska” Narodno pozorište Republike Srpske izvelo komediju “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića.

Odlukom stručnog žirija Male liske za najbolje glumce večeri dodjeljene su Slađani Zrnić i Željku Erkiću.

Nagrade “Male liske” dodjeljene su glumcima koji su publiku nasmijali do suza odlukom stručnog žirija koji ove godine čine Almir Imširević, dramski pisac te članovi Marko Misirača, režiser i Velimir Njirić, glumac i režiser.

Nagrađeni Željko Erkić je kazao kako je Ivo Brešan, poznati jugoslovenski pisac je u vrijeme SFRJ bio osporavan i zabranjen zbog humora Dalmatinske zagore, jer je taj humor oslikavao političku situaciju u Jugoslaviji, što se tad to nije smjelo govoriti.

“Danas smo svjedoci vremena u kojem Brešanov tekst itekako ima odjeka i u ovoj predstavi će se itekako prepoznati te paralele sadašnje politike i onoga što je bilo prije već više od 50 godina”, rekao je Erkić.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS-a Vladimir Đorđević ističe da će ova predstava zamisliti publiku zato što je kraj malo drugačiji od onog što publika očekuje.

“Na početku je poletna i vesela atmosfera, a kraj malo drugačiji. Mislim da će publika nakon ove predstave izaći sa vrlo jasnom porukom. Tragično je da tekst napisan prije toliko godina i dalje dobro korespodnira s ovim vremenom. I dalje su iste strukture ljudi, odnosi i mentalni sklopovi ličnosti koji se spominju u ovom komadu i dalje su u istim strukturama koje naš život čine ovakvim kakav jeste”, objasnio je Đorđević.

U foajeu pozošita je prije predstave otvorena izložba plakata i dokumentarne građe Narodnog pozorišta Mostar od 1970.-1990.godine.

(E.M)