“Slanje američkih specijalaca u Siriju znači objavu rata toj zemlji”

sirija-sad-vojska

Rat u Siriji traje već nekoliko godina, ali sada, odjednom, ta zemlja postaje tijesna za sve strane trupe koje žele da se uključe u sukob. Prije nešto više od mjesec dana Rusija je započela bombardovanje položaja džihadista u ovoj zemlji. Uz njihovu podršku i trupe sirijskog predsjednika Bašara al Asada ostvarile su značajne uspjehe i vratile dobar dio teritorije.

Amerika je od samog početka ruske intervencije kritikovala Vladimira Putina, navodeći da će ruska vojna intervencija u Siriji pokrenuti novi vjerski rat. Obama je najprije istakao da neće slati svoje trupe u tu zemlju, da bi se potom, brže-bolje predomislio, te objavio da će u Siriju ipak stići oko 50 američkih specijalaca. Američki republikanski komentator Petrik Bjukenen upozorava da ova namjera SAD-a zapravo znači objavu rata toj zemlji.

Neki kongresmeni i izgledni kandidat demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton pozivaju Baraka Obamu da uvede zonu zabranjenih letova iznad Sirije, a Bjukenen je američkim vlastima postavio nekoliko pitanja:

Kako misle da spriječe sirijske i ruske avione da lete iznad te zemlje? Da li bi SAD tolerisale meksičke trupe da uđu u Teksas da zaštite svoje državljane? Da li bi SAD tolerisale ruske trupe na Kubi koje bi uvele zonu zabranjenih letova za američke avione iznad Floride i okolnih oblasti?

On tvrdi da se Obama sprema da sukob u Siriji dovede do eskalacije i to ne samo borbama sa Islamskom državom, već akcijama protiv sirijske armije.

Bjukenen navodi da je Ruse tamo pozvao Damask, a da SAD nemaju legalan mandat za akcije u Siriji.

Protiv koga je “zona zabranjenih letova” – pita Bjukenen i napominje da ni Islamska država, ni teroristi Al Nusre nemaju vazdušne snage.

To znači da bi ta zona koju zagovaraju Hilari Klinton i kongresmen Džon MekKejn
bila uperena protiv riskih i sirijskih aviona i helikoptera.

– Kada je Sadam Husein pao dobili smo građanski rat i stotine mrtvih Iračana svake sedmice, a sada niko ne može da zna ko bi došao poslije Asada – navodi Bjukenen.

Američki predsjednik Barak Obama najavljuje slanje manjih kopnenih snaga za ispomoć saveznicima u Siriji, a Pentagon navodi da je spreman za tu akciju – navode portali.

(Vestionline)

KOTOR VAROŠ: Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave koja će koštati oko 3,1 milion KM. Višković je rekao da je Vlada od 2006. godine do danas u ovu lokalnu zajednicu uložila 92 miliona maraka. – “Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve

Proširena Vidovdanska ulica

U cilju smanjenja saobraćajnih gužvi u centralnoj zoni, danas su završeni radovi na proširenju saobraćajnice u Vidovdanskoj ulici, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Saobraćajnica je proširena u dužini od 250 metara, na potezu od raskrsnice kod stare zgrade Vlade RS do ukrštanja sa Grčkom ulicom, odnosno zgrade Centralne banke što bi

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i