Vijesti 09.11.2015.

“Slanje američkih specijalaca u Siriju znači objavu rata toj zemlji”

ČITANJE: 2 minute
sirija-sad-vojska
Rat u Siriji traje već nekoliko godina, ali sada, odjednom, ta zemlja postaje tijesna za sve strane trupe koje žele da se uključe u sukob. Prije nešto više od mjesec dana Rusija je započela bombardovanje položaja džihadista u ovoj zemlji. Uz njihovu podršku i trupe sirijskog predsjednika Bašara al Asada ostvarile su značajne uspjehe i vratile dobar dio teritorije.

Amerika je od samog početka ruske intervencije kritikovala Vladimira Putina, navodeći da će ruska vojna intervencija u Siriji pokrenuti novi vjerski rat. Obama je najprije istakao da neće slati svoje trupe u tu zemlju, da bi se potom, brže-bolje predomislio, te objavio da će u Siriju ipak stići oko 50 američkih specijalaca. Američki republikanski komentator Petrik Bjukenen upozorava da ova namjera SAD-a zapravo znači objavu rata toj zemlji.

Neki kongresmeni i izgledni kandidat demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton pozivaju Baraka Obamu da uvede zonu zabranjenih letova iznad Sirije, a Bjukenen je američkim vlastima postavio nekoliko pitanja:

Kako misle da spriječe sirijske i ruske avione da lete iznad te zemlje? Da li bi SAD tolerisale meksičke trupe da uđu u Teksas da zaštite svoje državljane? Da li bi SAD tolerisale ruske trupe na Kubi koje bi uvele zonu zabranjenih letova za američke avione iznad Floride i okolnih oblasti?

On tvrdi da se Obama sprema da sukob u Siriji dovede do eskalacije i to ne samo borbama sa Islamskom državom, već akcijama protiv sirijske armije.

Bjukenen navodi da je Ruse tamo pozvao Damask, a da SAD nemaju legalan mandat za akcije u Siriji.

Protiv koga je “zona zabranjenih letova” – pita Bjukenen i napominje da ni Islamska država, ni teroristi Al Nusre nemaju vazdušne snage.

To znači da bi ta zona koju zagovaraju Hilari Klinton i kongresmen Džon MekKejn
bila uperena protiv riskih i sirijskih aviona i helikoptera.

– Kada je Sadam Husein pao dobili smo građanski rat i stotine mrtvih Iračana svake sedmice, a sada niko ne može da zna ko bi došao poslije Asada – navodi Bjukenen.

Američki predsjednik Barak Obama najavljuje slanje manjih kopnenih snaga za ispomoć saveznicima u Siriji, a Pentagon navodi da je spreman za tu akciju – navode portali.

(Vestionline)