Biznis 22.07.2021.

Slavenko Ristić hoće za trećinu cijene da kupi „Elvaco“

ČITANJE: 1 minuta

Firma „Elvaco Metpro“, u vlasništvu Slavenka Ristića, ponudila je osam miliona maraka za kupovinu kompletne imovine „Elvaca“ u stečaju, koja je procijenjena na 24,3 miliona KM, saznaje Capital.

Njegovu ponudu sutra će razmatrati Skupština povjerilaca „Elvaca“.

Firma “Elvaco Met Pro”, inače zakupac imovine “Elvaca”, dostavila je ranije pismo namjere za kupovinu imovine, a sada i konačnu ponudu.

Imovina “Elvaca” procijenjena je na 24,3 miliona KM, a priznata potraživanja iznose 34 miliona.

Ukoliko Skupština povjerilaca prihvati ponudu preduzeća „Elvaco Metpro“, jasno je da će tek mali procenat tih potraživanja biti izmiren.

Stečajni upravnik „Elvaca“ Mlađen Petković kaže da je Skupština povjerilaca ranije donijela odluku da se imovina prodaje u cjelini i da cijena ne može biti niža od 50 odsto procijenjene vrijednosti.

S obzirom na to da Ristićeva firma nudi trećinu procijenjene vrijednosti, Skupština povjerilaca će sutra odlučivati o njoj.

„Do sada smo imali osam licitacija i one su bile nesupješne jer se niko nije prijavio. Firma „Elvaco Metpro“ je dostavila ponudu od osam miliona i navela da će platiti u roku od četiri mjeseca. Povjerioci će sutra odlučivati o toj ponudi, a ukoliko je ne prihvate, Odbor povjerilaca i ja smo predložili četiri druga rješenja“, kazao je Petković.

Istakao je da “Elvaco“ ima atraktivno zemljište od 114.000 kvadratnih metara, ali je problem što je skoro sva ta imovina pod hipotekama.

Najveći povjerioci su „MG Mind“, Bobar banka u stečaju, Poreska uprava Republike Srpske, Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, „Integral inženjering“, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

„Njihova potraživanja se kreću od tri do devet miliona KM“, kaže Petkovć.

(E.M)