Vijesti 17.01.2023.

Slavica Injac oslobođena optužbi u slučaju “Bobar banka”

ČITANJE: 1 minuta

Okruži sud u Banjaluci oslobodio je danas Slavicu Injac, bivšu direktoricu Agencije za bankarstvo Republike Srpske, po optužnici koja je tereti za nesavjesno poslovanje u slučaju “Bobar banka”.

Injac je bila optužena za nesavjesno poslovanje jer je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da Bobar banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. Prema optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita, pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a Bobar banka je propala te su oštećeni brojne firme, opštine i fondovi.

Optužnicu protiv Slavice Injac i još 15 osoba  je u februaru 2017. godine podiglo Tužilaštvo BiH. Tom optužnicom su ih teretili da su od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovali kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM, a za taj iznos je oštećena Bobar banka.

Predmet protiv Injac prebačen je 30. oktobra 2018. godine u Okružni sud u Banjaluci zbog njene bolesti, a Republičko tužilaštvo je izmijenilo optužnicu u martu prošle godine kada je Injac  na teret stavljeno blaže krivično djelo nesavjesno poslovanje.

N.M.