Vijesti 12.03.2019.

Slijedi uništavanje glodara u kanalizacijama

ČITANJE: 1 minuta

Dolaskom povoljnijih vremenskih prilika, odnosno nešto viših temperatura, počelo je i uništavanje glodara na području grada. Tako već desetak dana radnici preduzeća “Eko-bel” sprovode deratizaciju, a proteklog vikenda ovom akcijom bile su obuhvaćene zelene površine, odnosno parkovi i travnjaci.

– U prvoj fazi uništavanja glodara akcenat je, pored zelenih površina, stavljen i na deratizaciju socijalnih i zdravstvenih ustanova, kao i školskih i predškolskih objekata – kazali su u preduzeću “Eko-bel”.

Pored uništavanja odraslih jedinki, cilj je suzbiti i njihovo razmnožavanje.

Deratizacija će biti sprovedena u svim subjektima koji se finansiraju iz gradske kase.

– Otrovi za glodare već su postavljeni u naseljima Borik, Centar jedan, Centar dva, Starčevica i Lazarevo. Deratizacija je izvršena i u dijelu prigradskih naselja, uglavnom uz vodotoke – kazali su u preduzeću “Eko bel” i dodali da će se u narednom periodu pristupiti uništavanju glodara u halama preduzeća, kao i u kanalizacionoj mreži.

Građani pozdravljaju pomenute aktivnosti.

– Dobro je poznato da je kanalizaciona mreža glavno stanište pacova, koji su opasni po ljude jer mogu da prenesu razne bolesti i zato treba posebno dobro odraditi deratizaciju u tom području. Pored glodara, nadam se da će se gradske vlasti potruditi da  bude urađeno i zaprašivanje komaraca, koji su, pored toga što su velika napast, takođe postali prenosnici bolesti – kaže stanovnica naselja Dolac Jasmina Musić.

(Glas Srpske)