Magazin 08.05.2016.

Slijepa žena pala, povrijedila vrat pa progledala

ČITANJE: 2 minute
slijepa zena progledala
Žena koja je bila slijepa duže od 20 godina povratila je vid nakon što je pala i udarila glavu u svojoj kući u Floridi.

Meri En Franko (70) postepeno je oslijepila poslije povrede kičme u automobilskoj nesreći 1993. dok nije potpuno izgubila vid.

Međutim, dvije decenije kasnije, jedna nezgoda i operacija koja je uslijedila povratila joj je vid, a ljekari još nisu sigurni kako je do toga došlo.

„Bila sam potpuno slijepa. Vidjela sam samo tamu“, rekla je ona za britanski Independent.

„Bila sam u dnevnoj sobi i krenula ka vratima, ali sam zapela i pala udarivši potiljkom o nešto, možda kamin“, ispričala je ona.

Nakon pada, koji se dogodio u avgustu 2015. Franko je morala da nosi kragnu za imobilizaciju vrata sve do operacije prije nekoliko nedelja.

Bila je u bolnici i oporavljala se od četvoročasovnog zahvata na njenom vratu, kada je shvatila da joj se vid vratio.

„Dali su mi još lijekova i sledećeg jutra vidjela sam drveće i bijele kuće kroz svoj mali bolnički prozor. Bila sam najsrećnija žena na svijetu. Svi su mi rekli da sam pravo čudo“, kaže ona.

Neurohirurg dr Džon Afšar, koji je operisao Franko, ispričao je da nije mogao ni da pretpostavi da će se ženi poslije operacije vratiti vid.

„To je zaista čudo. Nemam naučno objašnjenje za to“, rekao je on za ABC News.

U izuzetnim slučajevima, poslije nesreće može doći do zakrčenja arterija koje sprovode krv do dijelova mozga zaduženih za vid. Možda je nakon izvedene operacije protok ponovo oslobođen, nagađa hirurg.

Franko, pak, vjeruje da joj je Bog pomogao da ponovo progleda.

„Vid mi je sada odličan, iako su mi ljekari rekli da moram da operišem kataraktu na oba oka. Odbila sam to – ponovo vidim i ne želim sad da se operišem“, rekla je ona.

(B92)