Vijesti 13.10.2021.

Slijepčevićeva sebi dala platu premijera i naknadu od 250 KM po sjednici Komisije

ČITANJE: 6 minuta

Predsjednica Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske Obrenka Slijepčević ima visoko mišljenje o svom radu, za razliku od javnosti i građana koji je plaćaju.

Ona je početkom jula ove godine pokušala da sama sebi poveća platu i po primanjima se izjednači sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske, te je čak propisala da joj se isplaćuje dodatnih 250 KM po svakoj sjednici koja se održava nakon radnog vremena ili vikendom.

Naime, ona je donijela Pravilnik o platama i naknadama kojim je sebi povećala koeficijent sa 30 na 36,44,  a članovima komisije sa sedam na 12.

Kada se koeficijent pomnoži sa cijenom rada, koji za budžetske korisnike iznosi 100 maraka, računica pokazuje kako bi njena osnovna plata bila 3.644 marke.

U obrazloženju ovog Pravilnika se navodi kako je koeficijent određen na osnovu prosjeka plata onih osoba koje komisija nadzire u skladu sa zakonom a to su poslanici, odbornici i nosioci izvršnih funkcija.

– Obzirom da se naknade članovima Komisije nisu povećavale, a na novi saziv Komisije i na obim posla koji istoimeni obavljaju, povećanje naknada je potrebno – navodi se u ovom dokumentu.

Međutim, na tu platu ona nije dobila saglasnost Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske.

Članovi komisije očigledno nisu bili impresionirani pa su joj odredili koeficijent od 25,50 dok naknade članova komisije nisu dirali.

Ona mora poštovati njihovu odluku, jer su je revizori u posljednjem izvještaju na to obavezali, a što je i sama potvrdila, piše Capital.

– Komisija će vršiti isplatu primanja na osnovu akta Administrativne komisije Narodne skupštine RS – potvrdili su u Republičkoj komisiji.

Benefiti, naknade, nagrade…

Administrativna komsija je možda uspjela spriječiti Slijepčevićevu da sebi poveća platu, ali nije uspjela da je ograniči da sebi, ali i drugim članovima komisije i zaposlenima omogući brojne benefite, naknade i nagrade koje većina zaposlenih budžetlija nema.

Neke nisu ni u skladu sa zakonom. Primjera radi novim Pravilnikom o platama je definisano kako se osnovna plata uvećava za 0,5 odsto za svaku godinu radnog staža.

Podsjećamo, Zakonom o radu je predviđeno da se plata do navršenih 25 godina radnog staža svake godine uvećava za 0,3 odsto, a tek preko 25 godina za 0,5 odsto.

Pravilnikom o naknadama, pomoćima i drugim primanjima koji je donesen 5. jula ove godine zaposleni koji u poslovne svrhe koriste privatni automobil imaju pravo na 20 odsto od cijene goriva po jednom kilometru. Narodni poslanici primjera radi, po ovom osnovu imaju pravo na 15 odsto.

Zaposleni koji imaju dijete mlađe od sedam godina imaju pravo na 100 maraka u svrhu kupovine novogodišnjih paketića, dok zaposleni u NSRS kao i poslanici imaju pola tog iznosa.

Takođe, za razliku od Narodne skupštine, Slijepčevićeva sebe nije ograničila u reprezentaciji, čije trošenje inače samo ona kontroliše.

Usvojila je i pravilnik o korišćenju i upotrebi fiksnih i mobilnih telefona. Sebi je dala za pravo kontroliše listinge poziva i da ocjenjuje koji od njih su opravdani a koji ne, te da u slučaju neopravdanih može da “odbije” od plate zaposlenom.

Slijepčevićeva svaki mjesec može da potroši 300 maraka mobilnog telefona mimo pretplate ili tri puta više nego u Narodnoj skupštini Srpske, kojoj Komisija za sukob interesa podnosi račune, to pravo ograničeno na 100 maraka.

Po sjednici predsjednici 250 KM

Veoma interesantan je i Pravilnik o dodatnim naknadama i nagradama zaposlenih u dijelu koji se odnosi na sjednice koje se održavaju subotom ili nakon radnog vremena.

Naime, u tom slučaju Slijepčevićeva je, opet sama sebi, odredila nagradu od 250 maraka. Viši stručni saradnik, odnosno zapisničar može da računa na 100 maraka, a isti iznos pripada i vozaču.

Ostalima koji budu radili ne pripada ništa, jer predsjednica Komisije smatra kako se ona upravo prilagođava njima i izlazi im u susret.

– U protekla tri mandata svi članovi komisije su imali problem sa dolaskom na sjednice u radne dane, i one su održavane subotom. Navedeno znači da su predsjednica, zapisničar i vozač taj dan, iako neradni u obavezi da rade da bi izašli u susret članovima koji su navodili da im je zbog nedozvoljavanja poslodavca onemogućen dolazak u radne dane. To je za članove korist jer imaju zasnovan radni odnos na drugom mjestu i naknadu u Komsiji a predsjednica i radnici je nemaju – navodi se u obrazloženju ovog pravilnika.

Inače, treba napomenuti da je krajem 2017. godine dopunjen Poslovnik o radu komisije gdje je uvedena mogućnost održavanja elektronskih sjednica preko video veze, sms poruka ili telefona. Na taj način se mogu izbjeći dodatni troškovi.

U Republičkoj komisiji su poručili kako im je Administrativna komsija odredila koeficijente za plate, ali da im je ostavila pravo da usvoje pravilnike.

– Za sva ostala pitanja vezana za finansijsko i materijalno poslovanje, u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima odgovoran je predjsednik Komisije koji donosi odgovarajuće akte – stoji u odgovoru na pitanja Capitala koje potpisuje Obrenka Slijepčević.

Inače, rad Republičke komisije u prošloj godini bio je u fokusu Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske koji je dao mišljenje sa rezervom kako na finansijske izvještaje tako i na usklađenost poslovanja.

Samo nekoliko dana nakon što je izvještaj ugledao svjetlost dana, Slijepčevićeva je dobila novi, četvrti po redu mandat.

Komisija je u toku prošle godine radila na 37 predmeta, što je uz 2019. godinu kada je bilo 34 predmeta, najmanje od njenog osnivanja.

Predsjednik, članovi Komisije i zaposleni na raspolaganju imaju budžet od 400.000 maraka.

TI: Umjesto da se bave sukobom interesa, bave se svojim primanjima

U organizaciji Transparency international (TI) smatraju da dodatno povećanje primanja predsjednika i članova Komisije nije opravdano, jer ovo tijelo ne opravdava svoju ulogu koja mu je dodijeljena.

Njihova ocjena je da Komisija svojim tumačenjima doprinosi stvaranju opšteg haosa koji vlada.

– Dovoljno je reći da u ovom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske kojoj Komisija podnosi izvještaj, sjedi desetak poslanika koji su istovremeno i direktori javnih preduzeća što Zakon zabranjuje ali  Komisija svaki put nađe način da ne utvrdi postojanje sukoba interesa i na te primjere mi smo više puta ukazivali. Zbog toga Komisija umjesto brige o propisima koji regulišu primanja članova, treba više povesti računa o unapređenju propisa koji regulišu ovu oblast gdje imamo katastrofalno stanje – kazao je portparol TI BiH Srđan Traljić.

(E.M)