Vijesti 06.06.2016.

Šljivovica, ćevapi i Vrbas oduševili goste

ČITANJE: 2 minute

Ovo je bio gotovo jedinstveni stav članova Svjetske asocijacije turističkih novinara i pisaca (FIJET) iz 25 zemalja, juče na odlasku iz grada na Vrbasu.

Oni su u proteklih nekoliko dana osjetili sve čari ovdašnje gastronomske ponude, upoznali ljepote jedinstvenog kanjona i same rijeke Vrbas, vozeći se rafting i dajak čamcima, bogatu kulturno-istorijsku razglednicu, ali i sve ono što Banjaluka može da ponudi turistima. Svako od njih je imao po nekoliko “favorita” – za jedne su to bili rakija šljivovica i ćevapi, za druge trapist sir i zmijanjski vez, pa čuvene banjalučke aleje, krajiška ljepotica Vrbas, crkve i manastiri…

– Zaista sam oduševljena onim što sam vidjela, a posebno običajima srpske slave i gastronomijom koju su nam predstavili u Piskavici. Izuzetno me impresionirao i samostan u Trapistima, koji bi satima mogla da razgledam, ali nismo imali vremena na pretek. Banjaluka ima sve adute za ljubitelje prirode, koji zaista mogu da upoznaju krajeve u kojima je ona netaknuta. Iako se bojim vode, smogla sam snage da se provozam dajak čamcem i to neću nikada zaboraviti. Imaću šta da prenesem ruskom turističkom tržištu – rekla je Bjeloruskinja Elena Arsenijević, inače “srpska snajka”.

Ništa manje impresioniran nije bio ni Rumun Bogdan Stanću.

– Noćni život je sjajan i čovjek ovdje može da se odlično provede. Domaća šljivovica i ćevapi su neprevaziđeni! Tako dobre dosad nigdje nisam probao. U Vrbasu, bistroj vodi i zelenilu, noćnom raftingu, vožnji dajakom zaista sam uživao. O ovim krajevima vladale su predrasude zbog rata, a kada sam prošao Banjalukom, stekao sam potpuno drugu sliku – prelijep grad sa ljudima evropskih manira. Te predrasude ću svojim tekstovima i razbiti – kazao je Stanću.

Utisci

Tokom upoznavanja grada gosti su obišli Muzej savremene umjetnosti, tvrđavu Kastel, samostan “Marija Zvijezda” i Humanitarno udruženje žena “Duga”. Posjetili su manastir Sveti Ilija i mlinove na rijeci Krupi, etno-selo Ljubačke doline, manastir Gomionicu, etno-kuću u Piskavici.

– Posebno su bili impresionirani narodnim jelima u Piskavici, gdje su probali domaće uštipke i kajmak, pite, sarmu i još mnogo toga. Nisu štedjeli komplimente ni za zmijanjski vez, koji su vidjeli u “Dugi” – rekao je Zoran Sanković iz TOBL-a, koji je bio vodič gostima.

(Glas Srpske)